ANP
NOS Nieuws

Koenders: Rusland wil Europese eenheid doorbreken

"Rusland is er alles aan gelegen om de Europese eenheid te doorbreken." Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gezegd in een toespraak over Europa. Volgens hem is een betere samenwerking tussen EU-lidstaten noodzakelijk om geen "speelbal van Moskou" te worden.

Koenders zei dat het juist nu belangrijk is dat de EU sterk optreedt. "De wereld voelt onvoorspelbaar en bedreigender." Volgens de minister wordt Europa in het oosten bedreigd door Rusland en in het zuiden door terrorisme en jihadisme.

De oprichting van een Europees leger, zoals de voorzitter van de Europese Commissie Juncker voorstelde, ziet Koenders echter niet gebeuren. "Dat ligt wat mij betreft niet voor de hand", zei hij daarover.

Corruptie

Het vertrouwen in Europa moet eerst worden hersteld, zei Koenders. Dat moet volgens hem ook vanuit de lidstaten zelf komen. "Corruptie kost alle Europese landen gezamenlijk jaarlijks naar schatting 120 miljard euro. Dat moeten we dus grondig met elkaar bespreken."

"Als voorzitter van de EU heeft Nederland volgend jaar een bijzondere rol om daarbij te helpen", liet de minister weten. "Zonder solidariteit kunnen we IS minder goed het hoofd bieden en minder goed een vuist maken tegenover de Russische agressie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl