Robin Haase
NOS Sport

'Davis Cup-plan ITF positief, maar niet ingrijpend'

Het plan van de internationale tennisfederatie (ITF) om vanaf 2016 in de vijfde set een tiebreak in te voeren in de Davis Cup wordt gematigd positief ontvangen. Robin Haase en Thiemo de Bakker kunnen zich vinden in de eventuele maatregel, maar beschouwen het als een speldenprik.

"Ik ben zelf voor het in stand houden van tradities, maar voor de spelers is dit positief", reageert Haase, met 37 partijen een ervaringsdeskundige op Davis Cup-gebied. "Iemand die op vrijdag een slopende vijfsetter speelt, krijgt het de rest van het weekend heel zwaar. Dus ik begrijp het idee, maar ik vind het niet ingrijpend."

Gemengde gevoelens

De Bakker (23 Davis Cup-partijen) kijkt met gemengde gevoelens tegen het plan aan. "Het heeft twee kanten. De climax van zo'n vijfsetter zonder tiebreak is mooi. Ik speel ze graag", zegt de Westlander. "Maar een tiebreak in de vijfde set heeft ook wel wat. 6-6, kom maar op. Maar hoe vaak komt het nou voor dat een partij een lange vijfsetter wordt? Het is veel als je er één per jaar speelt."

De ITF wil Davis Cup-wedstrijden inkorten om spelers fysiek te ontlasten. De Argentijn Leonardo Mayer en de Braziliaan João Souza lieten onlangs Indian Wells lopen door de naweeën van het landentoernooi.

Als je echt wat teweeg wilt brengen moet je overgaan op het spelen om twee gewonnen sets of de Davis Cup elke twee jaar houden.

Robin Haase

"Als je echt wat teweeg wilt brengen moet je overgaan op het spelen om twee gewonnen sets of de Davis Cup elke twee jaar houden", stelt Haase. "Dit zijn ideeën die je vaker hoort. Al haal je bij het spelen om twee gewonnen sets de traditie helemaal weg. Dat juich ik niet toe."

Tennisagenda

Haase vindt dat de ITF meer bereikt als de Davis Cup-momenten "een betere plek" op de tennisagenda krijgen. "Nu is het zwaar, zie het voorbeeld met Indian Wells. Bijna iedereen speelt het weekend ervoor Davis Cup en moet overal vandaan komen. De week van het toernooi in Casablanca (begin april, red.) of de eerste week na Wimbledon zijn in mijn ogen een betere optie."

Martin Verkerk won in 2003 namens Nederland een partij met 12-10 in de vijfde set tegen India

Toch verwacht Haase op dat vlak niet snel een verandering, aangezien de ATP (toernooien) en de ITF (Davis Cup) een eigen belang hebben. "Er is vaak onenigheid tussen die twee. Dat zag je al bij de discussie over het verdienen van punten bij de Davis Cup en de Olympische Spelen."

"De ITF wilde in Indian Wells of Miami nog met mij van gedachten wisselen over verschillende zaken, maar het kwam er niet van", vertelt Haase, die tussen 2012 en 2014 in de spelersraad van de ATP zat.

"Niemand zit op 70-68 te wachten"

Jan Siemerink is een duidelijk voorstander. "Niemand zit meer te wachten op een uitslag van 70-68", verwijst de Davis Cup-captain naar de slijtageslag tussen John Isner en Nicolas Mahut op Wimbledon in 2010. "Ik begrijp de romantiek wel van zo'n haast oneindige vijfsetter, maar vergeet niet hoe zwaar een Davis Cup-weekend voor de spelers kan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl