Symbool van Griekenland: de Akropolis in Athene AFP

De Grieken willen de haven van Piraeus verkopen, veertien regionale vliegvelden in de aanbieding doen en belastingontduiking harder aanpakken. Met onder meer deze maatregelen hoopt Griekenland de andere eurolanden te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Dat is nodig omdat Europa de Grieken alleen nog maar wil blijven steunen als ze hun economie grondig hervormen.

De Griekse staatskas is leeg en het land hoopt in Brussel 7 miljard euro aan nieuwe leningen los te weken. De privatiseringen van overheidsbedrijven moeten dit jaar 1,5 miljard euro gaan opleveren.

14 vliegvelden

De Grieken willen dat geld bij elkaar halen door de haven van Piraeus, veertien regionale vliegvelden en de organisatie voor weddenschappen op paardenkoersen te verkopen. Daarnaast zouden de Grieken 3,7 miljard euro meer belasting willen binnenhalen. Onder meer door beter te controleren of er geld naar het buitenland wordt weggesluisd, kijk- en luistergeld in te voeren en gokken te gaan belasten.

De Eurogroep is nog niet tevreden over het lijstje. Op dit moment onderhandelen EU-ambtenaren met de Griekse regering over de voorstellen. De Brusselse ambtenaren willen meer zekerheden over de implementatie en opbrengsten van de maatregelen. Daarnaast zouden ze liever meer voorstellen zien die al op korte termijn geld opleveren, zoals het verhogen van de btw.

STER reclame