De Griekse premier Tsipras kwam gisteren bijeen met zijn kabinet
NOS Nieuws

'Lijst met Griekse hervormingen afgekeurd'

De lijst met hervormingen voor de Griekse economie is waarschijnlijk afgekeurd door de Europese geldschieters. "De lijst is onvoldoende, horen wij in het geruchtencircuit", zegt correspondent Gwen ter Horst in Brussel.

"Het hele weekend was er overleg tussen de Griekse regering en experts van de trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). Maar de nieuwe maatregelen zijn niet hard genoeg", zei Ter Horst in het NOS Radio 1 Journaal. In Brussel presenteerde afgelopen vrijdag een afvaardiging van de Griekse regering de plannen, die de Griekse economie ruim 3 miljard zouden moeten opleveren.

Europa wil Griekenland alleen blijven steunen als premier Tsipras doorgaat met hervormen en alle afspraken nakomt. De nieuwe plannen zouden wel geld opleveren, maar volgens Europa niet snel genoeg, zegt Ter Horst.

"Op de lijst, die niet is gepubliceerd, staan vooral belastingmaatregelen. Dat wordt toegejuicht door de eurozone, maar het probleem is dat deze plannen alleen op lange termijn iets opleveren. De Griekse regering pakt niet door met hervormingen op de arbeidsmarkt en in het pensioenstelsel. Die zaken liggen in Griekenland heel gevoelig en die stappen worden niet gezet."

Griekenland kan uiterlijk vandaag nog een lijst met nieuwe maatregelen inleveren, maar volgens Ter Horst is niet duidelijk of dat gaat gebeuren. "Het leek er vorige week op dat er vandaag een extra bijeenkomst van de eurogroep zou zijn om over de lijst te beslissen. Maar dat is deze week onhaalbaar en zal pas op zijn vroegst volgende week gebeuren. Dat is een veeg teken, want de tijd tikt door en een Grieks faillissement komt steeds dichterbij."

Voedingsbodem

Volgens Ter Horst neemt de Griekse regering een groot risico als het vandaag niet alsnog met nieuwe maatregelen komt. "Tsipras houdt lang vol en gokt erop dat de eurozone niet doorbijt. Maar de eurolanden spelen het hard en hebben daar allemaal hun eigen argumenten voor."

"De angst bestaat dat er een precedent ontstaat als Griekenland geld krijgt van Europa, zonder dat aan de afspraken wordt voldaan. De eurozone zou daarmee laten zien dat er speelruimte is, ook voor andere landen. Europa wil dat vermijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl