NOS Nieuws

Tienduizenden herdenken aanslag Tunis

Tienduizenden demonstranten in Tunis

In Tunis is een herdenkingsmars gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op het Bardo Museum. Tienduizenden mensen liepen mee in een tocht van het parlementsgebouw in Tunis naar het museum.

Onder de deelnemers waren de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Renzi en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen. Namens Nederland liep minister Koenders mee.

De politici willen met hun aanwezigheid de Tunesische regering een hart onder de riem steken. De aanslag van 18 maart was een zware slag voor de fragiele democratie in Tunesië.

Werk creëren

Minister Koenders wilde laten zien dat er ook vanuit Nederland solidariteit is met de Tunesiërs. "Ik vind het belangrijk om juist de prille democratie in Tunesië, een van de heel weinige in deze regio, te steunen in de strijd tegen het extremisme. We zitten in de buurt van Libië en ze hebben die steun dus echt nodig."

Nederland wil samen met Europa Tunesië helpen bij de strijd tegen extremisme, maar ook bij het stimuleren van de economie. "De economie in Tunesië doet het nog heel slecht. Het is belangrijk dat hier werk wordt gecreëerd en dat na jaren van dictatuur en onrust de economie weer aantrekt."

Van roze naar gitzwarte bril

Die hulp aan Tunesië zal lang nodig zijn, verwacht Koenders. Een mislukking ligt op de loer, want van de meeste Arabische lentes is niet veel meer over. "We zijn natuurlijk van de roze bril van een paar jaar geleden naar de gitzwarte bril van de realiteit van nu gegaan. In Tunesië is een kansje en dat kansje moet benut worden."

Bij een actie van het Tunesische leger zou vandaag een van de daders van de aanslag gedood zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl