Team Corendon zet schaatsers op non-actief

In de zomer van vorig jaar zaten ze gezellig bij elkaar. Schaatser Koen Verweij en trainer Jan van Veen werden bij Corendon verrassend herenigd. Het duo was een jaar eerder met ruzie uit elkaar gegaan, waarna Verweij voor TVM koos.

Toen die ploeg ophield te bestaan, kwam Verweij uiteindelijk weer bij Van Veen terecht. Alles was in orde, bezwoer het tweetal. Na één seizoen barstte deze week de bom tussen Verweij en Van Veen. Een overzicht van alle teleurstellingen bij Corendon in één schaatswinter.

25 april: De ellende begint al in de lente van 2014 als Lotte van Beek een streep kan zetten door het nieuwe schaatsseizoen. De schaatsster heeft tijdens een skivakantie de knieband van haar rechterknie verrekt en scheurt de kruisband af. De schaatsster, die net ervoor tijdens de Spelen van Sotsji brons veroverde op de 1.500 meter en goud won met de achtervolgingsploeg, komt uiteindelijk de hele winter niet in actie.

27 december: Marrit Leenstra wordt bij de NK allround gediskwalificeerd op de 500 meter en kan direct het Europees kampioenschap allround uit haar hoofd zetten.

28 december: Jan Blokhuijsen stelt op de 1.500 meter van de NK allround hevig teleur. Hij wordt verslagen door Jorrit Bergsma en eindigt op een zeer teleurstellende zestiende plaats (1.50,31). Na afloop krijgt Blokhuijsen een pittige discussie met coach Jan van Veen, die door de media wordt waargenomen. Waar het voorval precies over gaat is niet bekend, maar Blokhuijsen besluit na de 1.500 meter niet meer in actie te komen op de NK, tot onvrede van zijn coach.

29 januari: Sponsor Corendon is het gedrag van Jan Blokhuijsen beu en deelt een ferme waarschuwing uit. Mocht de schaatser nog een keer negatief in het nieuws komen, stopt Corendon met het sponsoren van de schaatser.

14 februari: De Nederlandse vrouwenachtervolgingsploeg grijpt bij de WK afstanden in Heerenveen naast de wereldtitel. Marije Joling van Corendon kan het tempo van Ireen Wüst en Marrit Leenstra niet bijbenen omdat er door slechte communicatie niet volgens afspraak wordt geschaatst. In de slotfase gaat het mis. Nederland had het nummer de twee voorgaande edities gewonnen en was in deze winter ongenaakbaar.

5 maart: Koen Verweij doet  aan de vooravond van de WK allround zijn beklag over de manier van trainen bij Corendon. "Als je naar het schema kijkt, moet het gewoon zeker anders. De hele ploeg rijdt niet goed. Daar moeten aanpassingen in gedaan worden. Wat er precies anders moet? Schema's, teamopstelling, stafopstelling."

7 maart: Titelhouder Koen Verweij komt tijdens de WK allround op de 500 meter ten val en houdt het direct voor gezien. "Ik had mijn seizoen heel anders willen afsluiten", sprak Verweij.

22 maart: Na een roerig jaar geeft Jan van Veen te kennen het vertrouwen van de sponsor te hebben. "Ik ben volgend jaar gewoon trainer bij Team Corendon. Met mensen die graag met mij willen trainen. Ik zit op een lijn met het management en de sponsor. Met de schaatsers moet nog wel een gesprek gevoerd worden", zegt de coach tegen Schaatsen.nl. De schaatsers reageren met een brief waarin ze het vertrouwen in Jan van Veen opzeggen.

28 maart: Corendon schorst Koen Verweij, Renz Rotteveel, Sjoerd de Vries en Maurice Vriend tot 17 april naar aanleiding van de 'brandbrief' van het kwartet.

STER reclame