Speech premier Rutte op het Boao-forum in China
NOS Nieuws

Nederland wil meedoen aan Aziatische investeringsbank

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), een belangrijke investeringsbank voor Aziatische landen. Premier Rutte heeft op een belangrijke handelsconferentie in China met president Xi Jinping gesproken over de Nederlandse belangstelling.

"We willen toetreden", zegt premier Rutte tijdens het Boao-Forum. "De afgelopen week sloten steeds meer landen zich aan. Daardoor werd het steeds aantrekkelijker."

In de AIIB werken verschillende Aziatische landen en enkele landen buiten de regio samen aan investeringen in de infrastructuur. De bank financiert de bouw van wegen, spoorwegen en andere infrastructurele projecten in Azië. De verwachting is dat de bank een enorme economische ontwikkeling van het gebied teweegbrengt.

We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen. Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten wij sterk vertegenwoordigd zijn."

Premier Rutte op het Boao-forum in China

Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van de infrastructurele projecten, die de AIIB financiert. "Nederland verdient 30 procent van zijn inkomen in het buitenland. We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen," zegt Rutte. "Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten wij sterk vertegenwoordigd zijn."

Nederland wil meedoen met Aziatische bank

Nederland wil als 'prospective founding member' eerst mee onderhandelen over de exacte vormgeving van de bank. Minister Dijsselbloem van Financiën benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat de bank wel van hoge kwaliteit en effectief moet zijn. Dus moet hij voldoen aan allerlei regels voor internationale financiële instellingen. Als de onderhandelingen zijn afgerond, wordt besloten of Nederland definitief toetreedt.

Tegenhanger

De AIIB is een Aziatische tegenhanger van de Wereldbank. De Verenigde Staten hebben andere landen steeds ontraden om mee te doen, omdat het onduidelijk was hoeveel invloed China op deze internationale investeringsbank gaat krijgen.

Inmiddels hebben landen als Frankrijk, Duitsland, Italië en Engeland ook interesse getoond door een 'Memorandum of Understanding' te ondertekenen.

Marieke de Vries over de Aziatische investeringsbank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl