Hugo Walker
NOS Voetbal

'Komt dat schot' en andere klassiekers

Toen Ajax nog in De Meer en het Olympisch Stadion speelde, groeiden generaties op met het vertrouwde commentaar van Hugo Walker. Lange regenjas. Sigaar. En een map met papieren onder de arm. Walker kon je op grote afstand herkennen. Maar nog herkenbaarder waren zijn legendarische uitspraken.

Komt dat schot!

Misschien wel zijn meest legendarische uitspraak. In 2004 werd de tiendelige BNN-serie, waarin nieuwe voetbalcommentatoren werden gezocht, vernoemd naar die uitdrukking.

Lacatuuuuuus....!

Marius Lacatus, Roemeens oud-voetballer en tegenwoordig trainer. Hij maakte furore op het wereldkampioenschap van 1990. Zijn doelpunten werden door Walker steevast begeleid met een lange uithaal, gevolgd door een kort maar krachtig 'goal'.

Mooi schot van die nummer acht....Meerdink.

Boze tongen beweren dat Walker het noemen van het rugnummer noemde om snel de naam van de speler op te zoeken. Aannemelijker is dat hij de kijker volledig wilde informeren. Dus compleet met rugnummer.

Heeft ie een linkerbeen? Dat heeft ie...

Vraag en antwoord. In de aanloop naar het schot kwam de vraag. Bij het schot het antwoord. "Kan ie schieten? Ja, dat kan ie! Heeft ie een linkerbeen? Ja, die heeft ie!

Gaat zo'n bal erin is het een goal...

Waarheid als een koe.

Goed schot. Dito redding

Deze opmerking werd bij meerdere situaties gebruikt.

Pattinama. Draaien. Schieten...

Niet alleen Ton Pattinama kreeg tips onderweg.

Technisch fraai...

Oog voor technische hoogstandjes had Walker altijd.

Keepertje, keepertje...wat doe je nu?

Ver voordat Frank Snoeks 'Timmertje, Timmertje' introduceerde, had Walker al zijn 'Keepertje, keepertje'.

Curieus natuurlijk.

Walker deed ook het commentaar bij de beroemde Cruijff-Olsen-penalty. In plaats van een uitroep van bewondering, volstond Walker met een ingetogen 'curieus natuurlijk'.

Dan houden we er hier mee op in Waalwijk...

Waalwijk kan natuurlijk vervangen worden door elke andere voetbalstad, Den Haag, Rotterdam of Almelo. Klassieke afsluiting. De opmerking kwam elke zondagavond om zeven uur dan ook steevast voorbij in de samenvatting bij Studio Sport.

De legendarische uitspraken van Hugo Walker

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl