ANP
NOS Nieuws

Lelystad Airport mag definitief uitbreiden

Schiphol krijgt definitief toestemming van de regering om Lelystad Airport uit te breiden. Dat wordt volgende week officieel bekendgemaakt.

Het kabinet en het parlement waren in principe afgelopen zomer al akkoord. Om het licht helemaal op groen te zetten moesten nog de nodige procedures worden doorlopen. Dat is nu gebeurd.

Tweede vliegveld van Nederland

Schiphol gaat de komende jaren 90 miljoen euro investeren. De bedoeling is dat Lelystad vluchten gaat overnemen van de Amsterdamse luchthaven, het streven is 45.000 per jaar. Daarmee zou Lelystad het tweede vliegveld van Nederland worden.

Wethouder blij met uitbreiding Lelystad

Vakantievluchten

Schiphol wil in Amsterdam ruimte vrijmaken voor intercontinentale vluchten. Vakantievluchten moeten zoveel mogelijk gedaan worden vanaf Lelystad. Vakantievluchten gaan direct van de ene bestemming naar de andere, maar Schiphol is meer geïnteresseerd in passagiers die overstappen en reizen van het ene continent naar het andere. Aan die reizigers valt meer te verdienen.

Het plan blijft omstreden. De discussie tussen luchtvaartmaatschappijen en Schiphol duurt al ettelijke jaren. De luchthaven slaagt er maar niet om maatschappijen te overtuigen te verhuizen naar Lelystad. Die vinden het vliegveld onaantrekkelijk.

Arke wil niet op Lelystad vliegen

Nieuwkomers

De verwachting is dan ook dat de maatschappijen die nu op Schiphol vliegen niet mee zullen gaan en dat van Lelystad alleen nieuwkomers gebruik zullen maken. Die zullen de Nederlandse markt betreden met lage tarieven en zo KLM beconcurreren. Dat is de reden waarom bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers tegen is.

De gemeente Lelystad heeft alle vertrouwen in de plannen. De hoop is dat de uitbreiding van het vliegveld 2500 banen gaat opleveren.

De Stichting Vogel- en Natuurwacht is tegen de plannen. Zij zegt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de de kans dat er vogels in de motoren van de vliegtuigen komen. Ze vreest dat er na verloop van tijd alsnog besloten wordt dat er dieren gedood moeten worden in het vogelrijke gebied.

Nieuwe start- en landingsbaan

Om de overloop van toeristen van Schiphol op te vangen op Lelystad zullen het terminalgebouw en de parkeerplaats moeten worden vergroot. Maar het belangrijkste is natuurlijk de verlenging van de start- en landingsbaan zodat er ook passagiersvliegtuigen kunnen landen. Dat kan nu niet.

De aanbestedingsprocedures voor de aanpassingen zijn in januari begonnen. Pas na het definitieve kabinetsbesluit volgende week wordt duidelijk wie de opdrachten krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl