NOS Nieuws

Rutte bezoekt China's 'Silicon Valley'

Rutte bezoekt China's Silicon Valley

"We kunnen onze ogen niet sluiten voor de innovatieve ontwikkelingen in China", zei premier Rutte bij zijn bezoek aan de Chinese stad Shenzhen. De stad is het technologische hart van China. Steeds meer hightech-bedrijven zijn daar gevestigd en daarom wordt het gebied China's 'Silicon Valley' genoemd.

Rutte is in China voor een vijfdaags bezoek. In Shenzhen bezocht de premier onder meer het bedrijf Huawei, dat in Nederland voor meer dan 10 miljoen huishoudens de breedbandverbinding verzorgt. Ook in andere Europese landen en in China zelf is Huawei een gigantische speler.

Spionage

De VS wil echter niet in zee met het bedrijf. Te riskant, zeggen ze in Amerika, waar gevreesd wordt dat de Chinezen spionage-apparatuur in de breedbandverbindingen kunnen aanleggen. De VS deed meerdere keren onderzoek naar spionage door de Chinese overheid, maar vond nooit bewijzen daarvan.

De mogelijke rol van de Chinese overheid in het Chinese bedrijfsleven is volgens Rutte niet te ontkennen. "Dat is het spiegelpaleis dat China heet."

Rutte sprak ook met vertegenwoordigers van DJI, een bedrijf dat koploper is binnen de drone-industrie. Begin dit jaar landde er een drone, gemaakt door DJI, in de tuin van het Witte Huis. Het bleek niet het werk van een spion, maar van een beschonken hobbyist.

Dit is het spiegelpaleis dat China heet.

Premier Rutte

Rutte is zich bewust van de gevoeligheden, maar dat weerhoudt hem er niet van om deze bedrijven te bezoeken. "Ik wil weten welke ontwikkelingen er zijn. In Nederland moeten we vervolgens het debat voeren over deze onderwerpen en hoe je voor een goede balans zorgt tussen alle belangen", zei de premier, die tijdens het bezoek een selfie maakte met een DJI-drone.

Xi Jinping

Na zijn bezoek aan Shenzhen had Rutte op het Chinese eiland Hainan een ontmoeting met de Indonesische president Widodo. Daar sprak hij over onder meer de ramp met de MH17, drugsproblematiek en de doodstraf.

Morgen sluit Rutte het verblijf in China af met een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Ze gaan spreken over de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), waarmee China de Aziatische infrastructuur wil verbeteren. Verschillende westerse landen hebben al toegezegd dit plan te ondersteunen, maar Nederland wil pas na het gesprek met Xi beslissen.

De VS oefent al geruime tijd druk uit op zijn bondgenoten om niet mee te doen, omdat dit plan de macht van de Wereldbank en het IMF zou ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl