Griekenland presenteert hervormingslijst

time icon
EPA

De Griekse regering heeft afspraken gemaakt over een nieuwe reeks aan hervormingen en bezuinigingen die de Griekse schatkist 3,5 miljard euro moeten opleveren. Drie hoge ambtenaren presenteren vanavond in Brussel de lijst aan de Europese geldschieters en het IMF.

De regering van premier Tsipras had tot maandag de tijd om de lijst naar Brussel te sturen. De inhoud van de lijst is nog niet openbaar. Wel is bekend dat er achttien punten op staan. NOS-correspondent Conny Keessen verwacht dat de maatregelen gericht zijn op het innen van extra belasting, ook van Grieken in het buitenland. Ook gaat ze ervan uit dat veertien regionale vliegvelden worden geprivatiseerd.

Kassa's

Persbureau DPA meldt op gezag van bronnen rond minister Varoufakis van Financiën dat kassa's in winkels en horecagelegenheden elektronisch worden verbonden met belastingkantoren. Athene zou zo belastingontduiking tegen willen gaan. 

Ook zou de regering radio- en tv-frequenties opnieuw willen veilen. Dat is voor het laatst in 1989 gebeurd. Het opnieuw toewijzen van de frequenties zou jaarlijks 100 miljoen euro aan extra inkomsten betekenen. Onduidelijk is nog of op de lijst ook plannen staan voor het verlagen van pensioenen of een btw-verhoging. 

Belofte

Griekenland beloofde vorige week om met nieuwe maatregelen te komen. De Europese ministers van Financiën willen Griekenland alleen blijven steunen als Tsipras doorgaat met hervormen en alle afspraken nakomt.

STER Reclame