Netbeheerder TenneT over de problemen

Het is nog onduidelijk waardoor een groot deel van Noord-Holland vanochtend zonder stroom kwam te zitten. Hoogspanningsnetbeheerder Tennet zei al snel dat er een technische fout zat in het hoogspanningsstation in Diemen. 

De oorzaak van die fout is nog een raadsel voor Tennet. Volgens netbeheerder Liander kwamen ongeveer een miljoen huishoudens zonder stroom te zitten. 

Normaal zijn in Nederland alle hoogspanningskabels dubbel uitgevoerd, zodat bij een storing de elektriciteit over een andere kabel kan lopen. Dat systeem werkte vanochtend niet.

Belang Diemen

In Nederland staan diverse belangrijke hoogspanningsstations van waaruit 380kV wordt getransporteerd. Diemen is zo'n schakel voor Noord-Holland en Flevoland. 

Volgens Tennet-woordvoerder Jeroen Brouwers is er normaal een back-upsysteem waardoor mensen niet zonder stroom komen te zitten. Waardoor dat nu niet goed functioneerde, wordt onderzocht. 

Hoogspanningsnet, in het rood 380 kV, in het blauw 150 kV Tennet

Mocht in het ergste geval het hoogspanningsstation in Diemen helemaal stilvallen, dan zou alsnog de stroomvoorziening in Noord-Holland en Flevoland niet in problemen moeten komen. In theorie zou volgens Brouwers de elektriciteit bijvoorbeeld via de 150kV-lijn ten oosten van Haarlem getransporteerd kunnen worden. 

Tennet wijst erop dat het stroomnet van bovenaf gezien in cirkels is opgebouwd, waardoor elektriciteit telkens via andere verbindingen kan lopen. "Daardoor hebben wij het betrouwbaarste stroomnet van de wereld", aldus Brouwers. 

STER reclame