NOS Nieuws

Kabinet onderzoekt stroomstoring

Het kabinet gaat de stroomstoring in Noord-Holland onderzoeken. Minister Kamp van Economische Zaken, verantwoordelijk voor de leveringszekerheid van stroom, gaat samen met netbeheerder TenneT een onderzoek doen naar de oorzaak.

Volgens minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie is de overheidssite crisis.nl tijdig in actie gekomen en waren er extra agenten op straat. "Of alle maatregelen goed hebben gefunctioneerd, wordt nog onderzocht. Uit een stroomstoring van deze ongekende omvang moeten lessen worden getrokken", zegt Van der Steur.

De Tweede Kamer wil van minister Kamp van Economische Zaken weten wat de oorzaak van de stroomstoring is en of er maatregelen moeten worden getroffen voor de toekomst. De Kamerleden vinden de gevolgen voor de Randstad relatief groot.

Uit de lucht

VVD, SP en D66 willen verder weten waarom de site van de NOS uit de lucht was, en er kennelijk geen noodstroomvoorziening was. "Ik wil weten wat hiervan de reden is. Online is tegenwoordig net zo belangrijk als tv en radio", zegt VVD-Kamerlid Elias. D66-Kamerlid Verhoeven wil dat staatssecretaris Dekker van mediazaken dit uitzoekt, omdat de site volgens de Kamerleden ook een 'rampenzenderfunctie' heeft.

De NOS zegt dat de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep, verantwoordelijk is voor de hosting van alle websites van de publieke omroep, ook van nos.nl.

De NPO zegt dat bij zijn externe leverancier de noodstroomvoorziening niet op gang kwam, waardoor de koelsystemen niet werkten. "Toen werden door oververhitting de systemen uitgeschakeld. De site van de NOS is ongeveer 20 minuten offline geweest", zegt een woordvoerster. "Uiteraard wil de NPO van de leverancier weten waarom het niet naar behoren heeft gewerkt."

Van der Steur: lessen trekken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl