Brokstukken van het toestel van Germanwings
NOS Nieuws

Co-piloot verborg ziekte voor werkgever

Andreas Lubitz had op de dag van de crash een doktersverklaring gekregen om zich ziek te melden. Het papier is in stukken gescheurd gevonden bij hem thuis, zegt de Duitse justitie.

In de doktersverklaring staat dat Lubitz niet kon werken, maar zijn werkgever Germanwings wist niet dat Lubitz ziek was. De co-piloot van het vliegtuig dat in de Franse Alpen is neergestort, was onder behandeling van een arts. Er zijn documenten en medicijnen gevonden, maar justitie heeft niet bekendgemaakt voor welke ziekte hij werd behandeld.

De krant Süddeutsche Zeitung meldt dat Lubitz bij meerdere artsen psychiatrisch werd behandeld. De verklaring dat hij niet kon werken was van een van die psychiaters. De krant schrijft dat de kans groot was dat hij niet meer had mogen vliegen als hij die verklaring aan zijn werkgever had getoond. Volgens een andere krant was de co-piloot ook in behandeling vanwege depressies.

Justitie vindt doktersverklaring in woning copiloot

Geen afscheidsbrief

Een afscheidsbrief is niet gevonden bij de huiszoekingen. De Duitse justitie spreekt daarmee berichtgeving in Duitse media eerder vandaag tegen. De doktersverklaring die bij Lubitz is gevonden is een normale procedure. Ook mensen die zich voor een dagje ziek melden gebruiken zo'n verklaring.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat Lubitz gedreven werd door politieke of religieuze motieven. De Franse justitie gaat ervan uit dat de co-piloot het vliegtuig van Germanwings opzettelijk heeft laten crashen. Bij de ramp kwamen in totaal 150 mensen om het leven.

De politie doorzocht twee woningen: Lubitz' eigen huis in Düsseldorf en dat van zijn ouders in Montabaur, in de buurt van Koblenz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl