ABN-topbestuurder Gerrit Zalm
NOS NieuwsAangepast

ABN Amro na de zomer terug naar de beurs

Het ziet ernaar uit dat ABN Amro na de zomer naar de beurs gaat. Ingewijden in Den Haag bevestigen dat het kabinet daar vandaag over praat. Minister Dijsselbloem had al een paar keer aangekondigd dat het kabinet de plannen deze maand bekend zou maken.

Het kabinet nam anderhalf jaar geleden al het principebesluit dat ABN Amro op termijn terug naar de markt zou gaan. De termijn en de precieze manier waarop moesten nog worden bepaald.

Voor de bank is het een terugkeer naar zelfstandigheid en voor de Amsterdamse beurs wordt het de grootste beursgang uit zijn geschiedenis. De staat hoopt 15 miljard euro op te halen met de bank, die in 2008 werd genationaliseerd.

Terugblik op nationalisatie van ABN Amro

Topman Gerrit Zalm dacht een half jaar geleden aan een bedrag tussen de 12 en 20 miljard euro. De bank wordt ook niet in één klap naar de beurs gebracht, maar in delen van 20 of 25 procent, uitgesmeerd over een aantal maanden. Bij stijgende beurskoersen kan de prijs oplopen en dus meer opbrengen of juist minder als koersen dalen.

Vinger in de pap

Wat het ook wordt, de staat schiet er miljarden euro's bij in. Volgens Dijsselbloem heeft de overname met alle bijkomende kosten de staat 21,7 miljard euro gekost. Dat is exclusief de rentekosten en de dividendopbrengsten.

De Algemene Rekenkamer heeft becijferd dat de kosten voor de staat een stuk hoger liggen. Met alles erop en eraan staat ABN Amro voor 31,7 miljard in de boeken. Een beursgang van 15 miljard euro brengt dus nog niet de helft op.

En er zijn nogal wat vragen. Is dat negatieve saldo definitief of wordt er misschien toch verdiend aan de bank? Is de staat van plan een minderheidsbelang in de bank te houden en dus een vinger in de pap of wil de staat helemaal geen bankier meer zijn? Wordt er een beschermingsconstructie opgetuigd om de bank te beschermen tegen een ongewenste of vijandige overname?

Het uitgangspunt voor het kabinet is in elk geval: nooit meer een bankencrisis en nooit meer geld van belastingbetalers naar een bank.

Bonusregeling

Bij het aantreden van bestuursvoorzitter Zalm beloofde toenmalig minister van Financiën Wouter Bos hem een bonusregeling. Zalm kon rekenen op een bonus van 100.000 euro voor elk miljard winst waarmee de bank verkocht zou worden. Daar ziet het niet naar uit. Zalm liet overigens weten dat hij de bonus direct terug zou geven aan "zijn favoriete goede doel, de staatsschuld".

Met het groene licht van het kabinet voor de beursgang kan ABN Amro aan de slag. Sinds het najaar van 2013 is aan een draaiboek gewerkt. Een van de eerste stappen is het kiezen van de zakenbanken die de beursgang gaan begeleiden.

Staatsorgaan NLFI, waaronder de genationaliseerde banken en verzekeraars vallen, heeft een groslijst opgesteld met 26 zakenbanken. Daaronder zijn ook ING en Rabobank en ABN Amro zelf en bekende internationale zakenbanken als Goldman Sachs, J.P. Morgan en Merrill Lynch.

Prospectus

Banken die niks geleerd hebben van de financiële crisis, op het gebied van belonings- en bonusbeleid of de zorgplicht voor klanten, mogen niet meedoen. De beloning is ook niet zo vorstelijk als anders. Doorgaans krijgen zakenbanken 2 tot 2,5 procent van de transactiewaarde, dit keer maar de helft. Naar schatting verdienen ze 150 tot 300 miljoen euro.

De zakenbanken stellen met ABN Amro het prospectus voor de beleggers op. Het is een uitvoerige en zorgvuldige beschrijving van de bank, de financiële situatie, kwesties die spelen en alles over de beursgang. Ze polsen de markt, benaderen klanten en investeringspartijen en adviseren over de prijs van een aandeel.

De feitelijke beursgang is daarna eigenlijk nog een kwestie van weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl