EPA
NOS Nieuws

Nieuwe luchtaanvallen op rebellen in Jemen

Saudi-Arabië heeft vanavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen. Er zijn doelen in de hoofdstad Sanaa en een luchtmachtbasis in de stad Taiz gebombardeerd, melden ooggetuigen en lokale functionarissen.

De Jemenitische president Hadi is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. Hij zal daar dit weekend een top van de Arabische Liga bijwonen, meldt de Saudische staatstelevisie.

Hadi zou onder Saudische bescherming de Jemenitische havenstad Aden hebben verlaten. De president vluchtte vorige maand vanuit Sanaa naar het zuidelijke Aden. In Sanaa hebben de sjiitische Houthi-rebellen het voor het zeggen en inmiddels zijn ze ook Aden genaderd.

Afgelopen nacht mengde het soennitische Saudi-Arabië zich in de strijd. Het leger voerde zware luchtaanvallen uit op Sanaa en kreeg daarbij steun van verschillende Arabische bondgenoten.

150.000 Saudische militairen

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn waren vooral de luchtmachtbases die door de Houthi's zijn veroverd doelwit van de bombardementen. De Houthi's hebben in hun strijd steun gekregen van de Jemenitische luchtmacht.

Saudi-Arabië heeft naar eigen zeggen 150.000 militairen gemobiliseerd voor een mogelijke grondoorlog. Bij de aanval van vannacht en vanochtend zouden zo'n honderd gevechtsvliegtuigen betrokken zijn geweest.

Door de directe inmenging van buurland Saudi-Arabië dreigt de burgeroorlog in Jemen uit te monden in een groot regionaal conflict, want de Houthi's hebben steun van het sjiitische Iran. Of dat land ook wapens levert, is onduidelijk. Teheran heeft de luchtaanvallen door Saudi-Arabië scherp veroordeeld.

Men heeft geen idee wat ze nog te wachten staat.

NOS-correspondent Sander van Hoorn

In Sanaa was vandaag een grote protest tegen de aanvallen. Volgens Van Hoorn zijn veel mensen in paniek door de bombardementen. "Er wordt gehamsterd. Men heeft geen idee wat ze nog te wachten staat."

De Houthi-rebellen, die hun machtsbasis in het noordwesten hebben, namen in september Sanaa in vier dagen tijd in. Sindsdien hebben de sjiieten grote delen van het land ingenomen. In het zuiden en oosten van het land stuitten ze naar verwachting op meer verzet. De overwegend soennitische bevolking in het zuiden is fel gekant tegen de Houthi's. Ook moeten de rebellen het opnemen tegen al-Qaida en de terreurgroep IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl