ANP
NOS Nieuws

Deel Kamer zegt vertrouwen op in Van Rijn wegens pgb's

Een deel van de Tweede Kamer heeft het vertrouwen opgezegd in staatssecretaris Van Rijn in verband met de problemen rond de pgb's. De SP diende een motie van wantrouwen in en die kreeg steun van PVV, Partij voor de Dieren en 50Plus. Een ruime meerderheid stemde dus tegen.

De indienster van de motie, SP-Kamerlid Leijten, benadrukte dat Van Rijn keer op keer heeft gezegd dat de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten topprioriteit heeft, maar dat nog veel mensen zonder geld zitten.

De SP vindt Van Rijn daarom 'onmachtig' en volgens de motie is de vertrouwensrelatie tussen Van Rijn en de volksvertegenwoordiging weggevallen en is het vertrouwen van de burger in de politiek ernstig geschaad.

Oplossing op 15 mei

Ook andere partijen maken zich steeds meer zorgen over de problemen rond de uitbetaling van pgb's, maar de staatssecretaris naar huis sturen ging de meerderheid te ver. De Kamer wilde wel dat de staatssecretaris een datum zou noemen waarvoor de problemen moeten zijn opgelost.

Van Rijn liet uiteindelijk weten wel met de datum 15 mei te kunnen leven. Hij maakte nog wel een licht voorbehoud: de uitkomsten van een al eerder toegezegd onderzoek naar de SVB zouden nog tot andere inzichten kunnen leiden.

Deel Kamer zegt vertrouwen op in Van Rijn wegens pgb's

Sinds de afhandeling van de declaraties begin dit jaar werd overgenomen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) regent het klachten. Van Rijn heeft al allerlei maatregelen genomen om de betalingen op orde te krijgen. Deze week kwam hij met een herstelplan.

Ketenregisseur

Een deel van de oppositie vindt dat Van Rijn voorlopig het oude systeem van het betalen van voorschotten aan de pgb-houders weer van stal moet halen.

De staatssecretaris wil dat niet, want dan zouden er verschillende stelsels door elkaar gaan lopen. Van Rijn benadrukte wel dat iedereen die daar recht op heeft, zijn geld moet krijgen. De deze week aangestelde 'ketenregisseur' Andrée van Es krijgt verregaande bevoegdheden om de betalingsproblemen rond de pgb's op te lossen, zei hij in de Tweede Kamer.

SP en PVV: vertrouwen in Van Rijn kwijt
Van Rijn over de pgb's

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl