joshualive / Flickr / Creative Commons by-nc-nd
NOS Nieuws

Overheid moet weer betalen voor Windows XP

Het is de Rijksoverheid niet gelukt om alle computers die op Windows XP draaien op tijd over te zetten. Het Rijk moet daardoor opnieuw een bedrag aan Microsoft betalen voor onderhoud van de computers met het oude besturingssysteem.

Microsoft stopte april vorig jaar met ondersteuning van het veertien jaar oude besturingssysteem. Alleen bedrijven en overheden die extra betaalden, kregen nog 1 jaar ondersteuning.

De Rijksoverheid betaalde 3 miljoen euro voor een jaar extra ondersteuning. 34.000 à 40.000 pc's draaiden nog op Windows XP. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst verwachtte dat begin 2015 alle computers waren overgezet naar een nieuw besturingssysteem.

Blijven draaien

Maar bij zo'n 5.000 pc's is dat nog altijd niet gebeurd en voor die apparaten moet een nieuw onderhoudscontract worden afgesloten. Volgens een woordvoerder is de migratie voor dat deel lastiger en vergt het meer tijd dan voorzien. "De systemen moeten wel blijven draaien, ze kunnen niet ‘zomaar’ worden gemigreerd", aldus de woordvoerder.

Het ministerie onderhandelt met Microsoft over een nieuw contract.

Kosten

De softwareleverancier zegt dat de meeste organisaties die vorig jaar voor verlenging betaalden, inmiddels over zijn naar een ander besturingssysteem. "Helaas is nog niet iedereen zover en met hen wordt op individuele basis gekeken naar een oplossing", zegt Hans Bos van Microsoft Nederland. "Daar zijn kosten aan verbonden afhankelijk van de situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl