Getty Images

In 2018 komt er een nieuw, groot evenement op de sportkalender. Glasgow en Berlijn organiseren in twee weken tijd samen de EK atletiek, wielrennen, roeien, zwemmen en triatlon onder de titel European Sport Championships. Golf wordt waarschijnlijk de zesde sport die meedoet.

De internationale bonden van die sporten hebben hun medewerking toegezegd en hopen zo meer naamsbekendheid en meer sponsormogelijkheden te creëren. Het evenement zal eind juli of begin augustus plaatsvinden. 

Tegenhanger

De European Sport Championships is een tegenhanger van de eerste Europese Spelen later dit jaar in Bakoe. Daar komen de zes sporten van Glasgow en Berlijn weinig of niet aan bod.

In Bakoe ontbreekt de atletiektop omdat de Europese atletiekbond geen ruimte wilde vrijmaken op de kalender. Verder zijn er in Bakoe alleen zwemwedstrijden voor junioren. Roeien en baanwielrennen staan niet op de agenda.

De Chris Hoy Velodrome in Glasgow Getty Images

Op de baan, weg, BMX en in het veld

De verwachting is dat meer dan 3.000 atleten aan de European Sport Championships meedoen en 850 miljoen mensen het evenement op televisie gaan volgen. Wielrennen, roeien, zwemmen, triatlon en golf (als die sport zich bij het evenement voegt) wordt in Glasgow gedaan en atletiek in Berlijn. 

De EK wielrennen behelst niet alleen het fietsen op de weg, maar ook veldrijden, BMX en baanwielrennen. Het wordt de eerste keer dat alle vier de fietsdisciplines op één toernooi zijn samengevoegd.

STER reclame