Puinhopen in Gaza na de gevechten die augustus eindigden
NOS Nieuws

Amnesty: Palestijnen gedood door Hamas-raketten

Tijdens het conflict in Gaza in juli en augustus zijn door raketten van Hamas en andere gewapende groepen ook Palestijnen omgekomen. In een onderzoek van Amnesty International staat dat bij de dodelijkste aanval dertien Palestijnse burgers omkwamen, onder wie elf kinderen.

De raket werd afgeschoten vanuit de Gazastrook en kwam neer in het al-Shati vluchtelingenkamp. Amnesty spreekt van ongeleide projectielen die niet nauwkeurig op specifieke doelen kunnen worden gericht. Het gebruik van dat soort wapens wordt gezien als een oorlogsmisdaad.

Bij een andere aanval kwamen zes Israëlische burgers om het leven, onder wie een jongetje van 4. Ook die aanval bestempelt Amnesty als een oorlogsmisdaad.

Levend schild

Ook zou Hamas raketten hebben afgevuurd vanuit gebieden waar burgers wonen en op die manier de Palestijnse bevolking als levend schild voor Israëlische tegenaanvallen hebben gebruikt.

In een reactie verwerpt Hamas het Amnesty-onderzoek en zegt dat er veel valse beschuldigingen in staan.

Israëlische aanvallen

Amnesty onderstreept dat de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers een verwoestend effect op de bevolking in Gaza hebben gehad, maar dat schendingen door een partij in een conflict nooit de schendingen van de tegenpartij rechtvaardigen.

Eerder beschuldigde de organisatie in twee rapporten Israël van oorlogsmisdaden. Het ging onder meer om de bombardementen op vier flatgebouwen in de Gazastrook. Die aanvallen zouden geen enkel militair doel hebben gediend.

Iron Dome

Verder staat in het onderzoek dat Israël er niet in zou slagen om burgers van kwetsbare gemeenschappen te beschermen. Onder meer de Bedoeïenen die in de woestijn leven liepen tijdens het conflict gevaar.

De gebieden waar de Bedoeïenen leven worden niet gezien als woongebieden, en vallen daarom niet onder het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome. Volgens Amnesty is dat een voorbeeld van de dagelijkse discriminatie die Arabische burgers in Israël ervaren.

Bij het conflict van afgelopen zomer kwamen in totaal 2189 Palestijnen om het leven, onder wie 1486 burgers. Aan Israëlische zijde vielen 73 doden: 67 militairen en 6 burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl