Een inwoner van de Jemenitische hoofdstad naast de ruïne van zijn huis
NOS Nieuws

Iran eist einde van Saudische aanval op Jemen

Iran eist dat Saudi-Arabië de bombardementen in Jemen onmiddellijk stopt. Volgens het sjiitische land wordt de crisis in Jemen alleen maar groter door de Saudische luchtaanvallen.

Op de staatstelevisie laat het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de agressie van Saudi-Arabië en andere golfstaten de situatie in Jemen verergert. Eerder zeiden Iraanse staatsmedia dat de Saudische luchtaanvallen gesteund worden door de VS.

Tegelijkertijd ontkennen de Iraniërs dat zij de sjiitische Houthi-rebellen trainen en financieel ondersteunen. Dat zeggen westerse en Jemenitische functionarissen.

Reactie Syrië

Staatsmedia in Syrië spreken ook van "ernstige agressie" door Saudi-Arabië. Het regime van president Assad wordt gesteund door Iran.

De Saudische koninklijke familie behoort samen met een aantal andere golfstaten tot de belangrijkste sponsors van de opstand tegen het regime van Assad, die uitmondde in een burgeroorlog.

Aanval op Houthi's in Jemen

Reactie China

Ook China reageert op de ontwikkelingen in Jemen. De Chinezen zeggen bezorgd te zijn over de escalatie van het conflict. Ze benadrukken dat alle partijen zich moeten houden aan de VN-resoluties.

De Aziatische grootmacht houdt zich over het algemeen rustig als het op de situatie in het Midden-Oosten aankomt. China is afhankelijk van de import van olie uit het gebied en haalt maandelijks meer dan een miljoen vaten uit Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl