1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Houthi's noemen aanval op Jemen een oorlogsverklaring

Bij de luchtaanvallen van de Saudische coalitie op Houthi-doelen in Jemen zouden drie Houthi-bevelhebbers zijn gedood. Dat meldt tv-zender Al Jazeera. Bij het offensief zouden tientallen doden en gewonden zijn gevallen.

Houthi-leider Mohamed Al-Bokhaiti noemt de militaire actie een oorlogsverklaring aan Jemen. Hij waarschuwt voor escalatie van het conflict en zei dat de aanval tot een 'grote oorlog' zal leiden in de regio.

In een verklaring bevestigen de Houthi's dat Saudische vliegtuigen een militaire basis bij de hoofdstad Sanaa hebben aangevallen. Het Houthi-tv-station al-Masiraht roept medisch personeel op zich te melden bij ziekenhuizen in Sanaa.

Coalitie

Saudi-Arabië is overwegend soennitisch en wil met de aanval de opmars van de sjiitische Houthi's in buurland Jemen tot staan brengen. Iran steunt de Houthi's. Met een door Houthi's gedomineerd Jemen zou Iran de invloed in de regio kunnen versterken.

Al Arabiya meldt dat Saudi-Arabië in het offensief militair gesteund wordt door Egypte, Marokko, Jordanië, Sudan, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein. De Verenigde Staten geven logistieke steun en leveren inlichtingen aan de coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl