Straaljagers van de Saudische luchtmacht
NOS Nieuws

Saudi-Arabië valt rebellen Jemen aan

Saudi-Arabië heeft de aanval geopend op de Houthi-rebellen in Jemen. Bij de militaire operatie zijn tien landen betrokken, waaronder diverse Golfstaten, zegt de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten.

De landen hebben met de VS over het offensief overlegd, maar Amerika is niet direct betrokken bij de operatie. Wel heeft president Obama toestemming gegeven om logistieke hulp te bieden en om de coalitie van inlichtingen te voorzien.

Bombardementen

Volgens inwoners van de hoofdstad Sanaa is de luchthaven beschoten door gevechtsvliegtuigen. Ook een militair vliegveld in de omgeving werd gebombardeerd. Nieuwszender Al Arabiya meldt dat Saudische toestellen de luchtaanvallen uitvoeren.

Met de aanval biedt de coalitie hulp aan president Hadi, die had aangedrongen op militaire steun voor zijn regime. Het is onduidelijk waar de president nu is. Volgens verschillende berichten zou hij Aden zijn ontvlucht, maar dat wordt tegengesproken door regeringsbronnen.

Hadi wist eerder deze maand naar de havenstad te ontkomen, nadat hij door de rebellen in Sanaa onder huisarrest was geplaatst.

Saudi-Arabië valt rebellen Jemen aan

Houthi-rebellen

De rebellen veroverden gisteren de internationale luchthaven van de stad. De Houthi's loofden op de Jemenitische televisie een bedrag van 100.000 dollar uit voor degene die president Hadi gevangen zou nemen.

Een Houthi-leider waarschuwde via de tv-zender Al Jazeera dat de aanval tot "een grote oorlog" zal leiden in de regio.

Golfstaten

Jemen vroeg de VN-Veiligheidsraad gisteren om aan landen die willen helpen toestemming te geven voor een militaire interventie. Saudi-Arabië had eerder deze week al steun toegezegd. Het land verklaarde "al het nodige te zullen doen om buurland Jemen te beschermen tegen de sjiitische rebellen".

Al Arabiya meldt dat Saudi-Arabië in het offensief militair wordt gesteund door Egypte, Marokko, Jordanië, Sudan, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein. Volgens het tv-station heeft Saudi-Arabië honderd gevechtsvliegtuigen en 150.000 militairen ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl