NOS Nieuws

Kamer akkoord met windmolenparken op Noordzee

De Tweede Kamer is akkoord met de bouw van drie grote windmolenparken op de Noordzee. De Kamer ziet geen onoverkomelijke bezwaren in het plan van minister Kamp (Economische Zaken), dat voorziet in drie gebieden met windmolens voor de kust. Ze komen 18 tot 22 kilometer uit de kust van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland te staan.

Eerder ontstond ophef toen Kamp negen bestaande vergunningen voor offshore windparken had ingetrokken. Volgens de minister is het veel goedkoper om drie windenergiegebieden te gebruiken. De Tweede Kamer gaat daarmee akkoord, maar een deel van de politici wil nog wel meer helderheid over de te verwachten kostendaling.

Kritiek uit de kust

Veel kustgemeentes zijn fel tegen de komst van de windmolens, omdat ze vinden dat het uitzicht erdoor verpest wordt. Begin deze maand werd een bijeenkomst voor raadsleden van Noordwijk, Katwijk en Zandvoort afgelast, omdat de gemeentes de informatie niet binnenskamers wilden houden.

De gemeentes waren geschrokken van een animatie van de bijna 200 meter hoge windmolens en vonden dat de informatie met alle betrokkenen gedeeld moest worden. "Dat is ruim anderhalf keer de Domtoren in Utrecht. De horizon wordt zo totaal vervuild", zei een wethouder van Noordwijk.

Start

Nog dit jaar kan begonnen worden met de aanleg van het eerste park uit de kust van Zeeland. De windmolenparken voor de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland worden een paar jaar later gebouwd.

In het Energieakkoord dat in 2013 werd gesloten staat dat in 2022 3450 megawatt aan extra energie moet worden opgewekt met windmolens op de Noordzee. Tegen die tijd moet 14 procent van de energie in Nederland duurzaam zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl