De zwaar beschadigde voicerecorder
NOS Nieuws

Hoop gevestigd op zwaar beschadigde zwarte doos

In Parijs proberen deskundigen informatie te krijgen uit de zwarte doos van het ramptoestel van Germanwings. De zwaar beschadigde voicerecorder bevat de gesprekken tussen de piloot en copiloten, de communicatie met luchtverkeersleiders en andere geluiden uit de cockpit.

"We moeten afwachten of we daadwerkelijk naar de gesprekken kunnen luisteren", aldus een van de betrokkenen. Vanmorgen zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve nog dat de doos bruikbaar is.

Naar de tweede zwarte doos, waarin alle vluchtgegevens zijn opgeslagen, wordt nog gezocht.

Hoogte verloren

Voordat de Airbus 320 gisteren te pletter sloeg tegen een steile Alpenwand, had het toestel acht minuten lang hoogte verloren. Het vliegtuig daalde van 11 kilometer naar 2000 meter, zonder dat de piloten een noodsignaal uitzonden.

Met name wat er gisteren tussen 10.30 uur en 10.31 uur in de cockpit is gezegd, kan licht werpen op de oorzaak van de crash, zei de Franse minister Royal vanmorgen. Het ongeluk vond kort na dat tijdstip plaats.

Alle 150 inzittenden zijn omgekomen. De meeste passagiers kwamen uit Duitsland en Spanje. Onder de slachtoffers zijn ook drie Britten, twee Japanners, drie Kazachen, twee Colombianen, twee Australiërs en een Nederlandse vrouw uit Deurne.

Bergingsoperatie

Op de rampplek in de Franse Alpen zijn gendarmes, brandweerlieden en forensisch onderzoekers druk bezig de wrakstukken en lichaamsdelen te markeren voor verder onderzoek. Helikopters vliegen af en aan vanuit Seyne-les-Alpes van waaruit de bergingsoperatie wordt uitgevoerd.

Het onherbergzame gebied met de wrakstukken is niet over de weg bereikbaar.

Rond 14.00 uur worden de Duitse bondskanselier Merkel, de Spaanse premier Rajoy en de Franse president Hollande verwacht in Seyne-les-Alpes. Zij zullen de rampplek vanuit de lucht bekijken.

Ook worden de eerste nabestaanden vandaag verwacht in het Franse Alpendorp. De inwoners hebben woonruimte voor hen beschikbaar gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl