Houthi-strijders patrouilleren door Sanaa EPA

In Jemen lijken de Houthi's bezig met een snelle opmars naar de havenstad Aden, waar de verdreven president Hadi zich heeft teruggetrokken. De rebellen namen vandaag op 60 kilometer van Aden een belangrijke luchtmachtbasis in en rukten daarna verder op naar Aden.

In een televisieuitzending loofden de rebellen een bedrag van 100.000 dollar uit voor de gevangenneming van Hadi.

Gevechtsvliegtuigen bombardeerden later op de dag de wijk waar het presidentieel paleis van Hadi ligt. De vliegtuigen werden op hun beurt beschoten door luchtafweergeschut. Het internationale vliegveld van Aden is gesloten.

Stad ontvlucht

De regering van Hadi heeft de Arabische Liga en de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) gevraagd om een militaire interventie om de opmars van de Houthi's te stuiten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga bespreken het verzoek morgen. Volgens onbevestigde berichten heeft Saudi-Arabië troepen gestuurd naar het grensgebied met Jemen.

Verschillende functionarissen in Aden hebben verklaard dat Hadi de stad ontvlucht is. Getuigen hebben een colonne van presidentiële wagens zien wegrijden bij het paleis van Hadi. Volgens sommigen is hij zelfs al het land uit, terwijl anderen volhouden dat Hadi nog in het presidentieel paleis is. 

Ambtenaren zouden opdracht hebben gekregen hun werk te verlaten en naar huis terug te keren. Ook wordt gemeld dat sommige inwoners zich bewapenen in verband met de opmars van de Houthi's.

Opmars

De sjiitische Houthi's, die mogelijk steun krijgen van Iran, hebben in de afgelopen maanden het noorden van Jemen grotendeels in handen gekregen. De opmars naar Aden wordt door veel Jemenieten gezien als een poging om definitief af te rekenen met de autoriteit van Hadi, die door velen beschouwd wordt als een stroman van het Westen en de Arabische Golfstaten. Hadi vroeg dit weekeinde de Veiligheidsraad ook al om hulp. 

De val van de luchtmachtbasis al-Annad moet een zware tegenvaller voor Hadi zijn. Op de basis staan vliegtuigen en ander materieel opgesteld die hij kon gebruiken bij de verdediging van Aden. Ook was daar een Amerikaanse commandopost gevestigd die de Arabische tak van al-Qaida in de gaten hield. Op de basis stonden drones die tegen al-Qaida werden ingezet. 

Zaterdag werd bekend dat de Amerikanen hun laatste honderd commando's uit Jemen hadden teruggetrokken in verband met de snel verslechterende veiligheidssituatie. Ook uit al-Annad trokken de Amerikanen zich terug.

STER reclame