NOS Nieuws

Aanklacht tegen Holleeder niet uitgebreid

Aanklacht tegen Holleeder niet uitgebreid

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen Willem Holleeder niet uitgebreid. Hij stond vandaag voor het eerst terecht voor betrokkenheid bij de liquidaties van drugshandelaren Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Zijn zussen en ex-vriendin hebben verklaard dat Holleeder achter nog meer liquidaties zit.

Volgens de vrouwen is Holleeder ook verantwoordelijk voor de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra en de criminelen Cor van Hout, Sam Klepper en John Mieremet.

Het OM heeft de aanklacht niet met deze zaken uitgebreid, maar wil zich eerst beraden. De verklaringen zijn maandag pas aan het dossier toegevoegd en nader onderzoek is nodig, zei de officier van justitie op de zitting.

Zwart scherm

Holleeder zat tijdens de pro-formazitting achter een zwart scherm. Dat was om te voorkomen dat hij contact kon zoeken met iemand op de publieke tribune.

Het scherm waar Holleeder achter zit tijdens de zitting

Wanneer er een besluit komt over het al dan niet uitbreiden van de aanklacht is niet bekend. De zaak is aangehouden tot half juni, dan is de volgende zitting. Het OM kan wel al eerder een besluit nemen over een eventuele uitbreiding van de aanklacht.

Dodenlijst

Holleeder wordt naast betrokkenheid bij de liquidaties op Houtman en Van der Bijl ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Die vormde hij samen met Dino Soerel, Ali Akgün, Jesse R. en de kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe. De organisatie hield zich volgens het Openbaar Ministerie bezig met moord en het uitlokken van moord. De verdachten werkten met een dodenlijst, aldus het OM.

De officier van justitie zei tijdens de zitting dat uit verklaringen van nieuwe getuigen blijkt dat Holleeder een prominente rol speelde in de criminele organisatie. Het OM baseert zich onder meer op de verklaringen van kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe en de nieuwe getuige Hadir K.

Peter R. de Vries

Het OM haalde ook de verklaringen van de zussen van Holleeder aan. Gisteren werd bekend dat de zussen en zijn ex-vriendin twee jaar geleden al belastende verklaringen tegen Holleeder hebben afgelegd.

Zo zou Holleeder zijn zus Astrid hebben toevertrouwd dat hij al een schutter had geregeld om misdaadjournalist Peter R. de Vries te laten vermoorden.

Dat moest gebeuren als hij vast kwam te zitten door de aangifte van De Vries tegen Holleeder. De Vries deed twee jaar geleden aangifte tegen Willem Holleeder wegens bedreiging. Vorige maand is Holleeder hiervoor veroordeeld.

Willem Holleeder en zijn advocaat Stijn Franken vandaag in de rechtbank

Liquidaties

De betrokkenheid van Willem Holleeder bij liquidaties staat voor Astrid als een paal boven water. Hij wilde van haar weten waar Cor van Hout, die getrouwd was met hun zus Sonja Holleeder, verbleef. "Als ik het niet zou zeggen, zou iedereen er aan gaan", verklaarde Astrid Holleeder.

Willem Holleeder zit volgens zijn zus ook achter de moord op Willem Endstra. Endstra betaalde aan Holleeder maar dat was niet genoeg. Holleeder had te horen gekregen dat Endstra met de Criminele Inlichtingen Eenheid praatte. "Endstra mocht niet meer betalen. Het was klaar, zei Willem. Endstra wist wat dat betekende", aldus Astrid Holleeder.

Ook het motief voor de moord op Thomas van der Bijl was dat de café-eigenaar met de politie praatte. Holleeder wist dat. Hij vroeg zijn zus Sonja een foto te leveren waarop Thomas van der Bijl stond. Astrid Holleeder is ervan overtuigd dat die foto is gegeven aan de moordenaars van Van der Bijl.

Advocaat Franken

De advocaat van Willem Holleeder, Stijn Franken, wilde in de rechtbank niet ingaan op de verklaringen van de zussen en de ex van Holleeder. "Dat komt op een later moment", aldus Franken.

Holleeder werd in december vorig jaar aangehouden en zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Het proces tegen hem gaat vermoedelijk pas volgend jaar inhoudelijk van start.

Voorlopige hechtenis

Op de zitting betoogde het OM dat de voorlopige hechtenis niet opgeheven moest worden. De verklaringen van de getuigen zijn schokkend, net als de feiten waarvan Holleeder wordt verdacht, aldus het OM. "Het zou een klap in het gezicht van de nabestaanden en de samenleving zijn als Holleeder wordt vrijgelaten in afwachting van zijn proces", zei de officier van justitie.

Advocaat Franken vroeg tijdens de zitting niet om opheffing van de voorlopige hechtenis. De rechtbank besloot dan ook dat hij voorlopig in voorarrest blijft zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl