De afgelopen jaren is de handel tussen China en Nederland voortdurend toegenomen Marieke de Vries / NOS
NOS Nieuws Buitenland

Premier Rutte op zakenreis naar China

Premier Rutte is de komende vijf dagen in China. Het is de tweede keer dat hij op handelsmissie naar het land gaat. De vorige keer was in november 2013.

De bestemming is het commerciële zuiden van China, rond de steden Shanghai en Shenzen. In die regio groeit de economie harder dan het landelijke gemiddelde.

Bedrijven

Rutte wordt vergezeld door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Verder reizen in hun kielzog zo'n zeventig Nederlandse bedrijven mee. 

De bedrijven gebruiken de komende dagen om hun Chinese contacten aan te halen. Van bankiers tot scheepsbouwers, van voedselgiganten tot energiebedrijven, ze zijn er allemaal.

Het belang van de missie is groot, want China groeit nog steeds fors. Het land kan weliswaar niet meer rekenen op de dubbele cijfers uit het vorige decennium, maar voor dit jaar wordt de groei van de Chinese economie nog altijd op zo'n zeven procent geschat. 

Economische samenwerking met China CBS

Jaloezie

In Europa zijn ze jaloers op een dergelijk groeicijfer. En dus zijn er rondetafelconferenties met Chinese CEO’s, bedrijfsbezoeken en zakendiners om het zakendoen te stimuleren.

De afgelopen jaren is de handel tussen China en Nederland voortdurend toegenomen. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor 7,7 miljard euro naar China. 

Andersom is de stroom vier keer zo groot: 31,8 miljard. Maar het kabinet-Rutte hoopt op meer en maakt daarom van de betrekkingen met China een grote prioriteit. Tijdens Ruttes vorige zakenmissie en ook tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland vorig jaar stonden de handelsbelangen centraal. 

Succes voor Nederlandse bloemenhandelaar in Shanghai

STER reclame