Onderdeel van de LHC tijdens onderhoud
NOS Nieuws

Herstart LHC-deeltjesversneller uitgesteld

Wetenschappers van het CERN in Genève hebben de herstart uitgesteld van de LHC, de deeltjesversneller waarmee het higgsdeeltje is ontdekt.

Morgen zou de installatie weer in bedrijf worden genomen, maar in de bedrading van een van de grote elektromagneten is kortsluiting ontstaan.

Het CERN denkt dat het zeker een paar dagen, maar mogelijk weken, kan duren voor de LHC (Large Hadron Collider) weer in bedrijf genomen kan worden.

Nieuwe fysica

Na de ontdekking van het higgsdeeltje in 2012 werd de LHC uitgeschakeld zodat er verbeteringen konden worden aangebracht. Als alles weer werkt kan de LHC protonen laten botsen met bijna twee keer zo veel energie als voorheen.

Deeltjesfysici hopen dat ze daarmee meer te weten komen over het standaardmodel, waarin de elementaire deeltjes en krachten worden beschreven.

Tijd nodig

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de LHC. Zo was er in 2008 een lekkage, waardoor het twee jaar langer duurde voor de eerste experimenten konden worden uitgevoerd.

De bouwers hebben er geregeld op gewezen dat er bij de grootste machine die ooit is gebouwd geen haast gemaakt kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl