Vleeshandelaar Willy Selten arriveert bij het Paleis van Justitie in Den Bosch
NOS Nieuws

Vijf jaar cel geëist in paardenvleesschandaal

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

  • Colette van Nunen

    Verslaggever

Door verslaggever Colette van Nunen

Tegen vleeshandelaar Willy Selten uit Oss is een celstraf van vijf jaar geëist voor valsheid in geschrifte. Selten wordt ervan beschuldigd dat hij paardenvlees verkocht als rundvlees. Hij heeft klanten die rundvlees hadden besteld een mix van rund- en paardenvlees geleverd.

Selten geeft toe dat hij in totaal 336.000 kilo aan paardenkarkassen heeft ingekocht. "Dat heb ik nooit ontkend." In 2011 kreeg hij de vraag van een Britse handelaar of hij naast runderen ook paarden zou willen uitbenen. De handelaar beloofde het vlees zelf terug te kopen, maar deed dat niet.

Volgens Selten werd het vlees apart bewaard, maar medewerkers van zijn bedrijf hebben verklaard dat het paardenvlees werd vermengd met rundvlees.

Steekje laten vallen

Opvallend is dat het paardenvlees al bij binnenkomst werd ingeboekt als rund. Dat was volgens Selten een automatisme. "Daar heb ik een steekje laten vallen. Tijdens de productie is het paardenvlees wel apart verpakt en vervoerd."

Het Openbaar Ministerie gelooft daar niets van. "Als je paardenvlees verkoopt als rundvlees kun je veel geld verdienen. Paardenvlees is namelijk veel goedkoper. En dat is niet per ongeluk gebeurd", zegt het OM, "anders zou het wel terug te vinden zijn in de administratie. In de hele administratie komt het woord paard niet voor".

Op de vraag waar het paardenvlees dan gebleven is, komt tijdens de rechtszitting geen duidelijk antwoord. Op de verpakking is geen sticker 'paardenvlees' geplakt. Er kwam een code op de verpakking, maar die werd ook gebruikt voor rundvlees. De kopers van het vlees konden dus niet weten dat zij een mix van rund en paard geleverd kregen in plaats van het bestelde rundvlees. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Selten veel klanten opgelicht.

Vertrouwen geschaad

In één vleesmonster is het voor mensen schadelijke paardengeneesmiddel fenylbutazon gevonden. Het OM kan niet bewijzen dat dit vlees van Selten komt, maar betwijfelt toch of het vlees van Selten wel veilig was. Het vraagt zich af of de slacht wel hygiënisch is gebeurd en welke geneesmiddelen de dieren hebben gehad. Dat is onbekend. Het vertrouwen van de consument in vlees is geschaad en dat is slecht voor de hele sector.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft 50 miljoen kilo vlees van Selten teruggeroepen. Er werd nog maar anderhalf miljoen kilo teruggevonden. De rest was waarschijnlijk al opgegeten.

De uitspraak is op 7 april.

Mirjam Mol van het Openbaar Ministerie) over de strafeis tegen Selten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl