Dit echtpaar heeft sinds een paar dagen de server-verwarming thuis hangen
NOS Nieuws

Computerserver gaat als radiator huizen verwarmen

Elektriciteitsbedrijf Eneco start een proef met het verwarmen van huizen met een radiator die bestaat uit een computerserver.

Servers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door servers bij mensen thuis te zetten, kan die warmte nuttig worden gebruikt, is het idee.

De servers gaan berekeningen maken voor bedrijven en instellingen. Zo laat het Leids Universitair Medisch Centrum complexe berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Gratis

Het gaat om een kleine proef, vijf gezinnen krijgen in hun woonkamer een server-radiator geplaatst. De proef duurt minimaal tot eind dit jaar. Daarna wordt besloten of meer klanten zo'n radiator kunnen krijgen. Eneco werkt voor de proef samen met de Nederlandse startup Nerdalize, die de radiator ontwikkelde.

Klanten hoeven niet te betalen voor de radiator en ze hoeven ook niet te betalen voor de elektriciteit die de server verbruikt. Volgens Eneco kunnen klanten op die manier zo'n 400 euro per jaar besparen op hun stookkosten. De radiator verwarmt wel alleen de kamer waarin 'ie hangt.

Het apparaat wordt gemonteerd aan de binnenkant van een buitenmuur, waar ook een klein gat in wordt gemaakt. Daardoor kan overtollige warmte in de zomer naar buiten worden afgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl