Koekhappen in Scheveningen in 2005
NOS Nieuws

'Koekhappen wordt bij het erfgoedvuil gezet'

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis. Deze week: de nieuwe invulling van Koningsdag.

De eerste Koningsdag nieuwe stijl, in Dordrecht op maandag 27 april, heeft vele gezichten: deels oude, deels nieuwe. De dag houdt en krijgt elementen van een volksfeest, een nationale feestdag, een Oranjefamiliefeest , een regionale bedrijvendag, een lokale Monumentendag en een manifestatie van citymarketing.

Geheel conform het uitgangspunt van de koning dat zijn verjaardag in het teken moet staan "van ontmoeting, verbinding en contact" en dat die dag "een stad en streek de optimale gelegenheid geeft iets van zichzelf te laten zien".

De verjaardag van de koning, Willem-Alexander wordt 48 jaar, is sinds jaar en dag een nationale feestdag. Het nationale karakter wordt voortaan onderstreept door bezoeken van de koning aan historische plaatsen van nationaal gewicht. Daarvan heeft Dordrecht, de oudste stad van Nederland, er genoeg.

Afgehaakt

Doordat ook Willem-Alexander zijn familie meeneemt, blijft Koningsdag een Oranjefamiliefeestje. De samenstelling van het gezelschap valt op. De oudste Oranjegeneratie (Beatrix, Margriet en Pieter van Vollenhoven) heeft afgehaakt. De jongste generatie (de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane) neemt de fakkel over.

Maar niet volledig, want de kinderen van Constantijn (de gravinnen Eloise, Leonore en de graaf Claus-Casimir) blijven thuis. Zij zijn geen lid van het Koninklijk Huis, maar staan wél in de lijn van de troonsopvolging

Het hof heeft dus niet gekozen voor alleen leden van het Koninklijk Huis of alleen Oranjes met recht van troonsopvolging. Want ook een afvaardiging van de veel grotere, maar voor de monarchie minder relevante, koninklijke familie zal Koningsdag opluisteren; als vanouds.

Economische netwerkdag

Door het wegblijven van Beatrix, Margriet en Pieter zou de groep Oranjes, bestaande uit het vijfkoppig koninklijk gezin, Constantijn en Laurentien, anders ook wat klein zijn. De koning heeft voor zijn verjaardagsfeest in Dordrecht zijn neven Maurits, Bernhard, Floris en Pieter-Christiaan met hun vrouwen (niet hun kinderen) uitgenodigd.

De vier zonen van Margriet en Pieter zijn stuk voor stuk actief in het bedrijfsleven. Aan hen zal de Dordtse bedrijvenpresentatie sowieso besteed zijn. Koningsdag als economische netwerkdag; compleet met sponsoring.

Erfgoedvuil

Het aloude ongecompliceerde, traditionele en folkloristische volksfeest met actieve deelname van de Oranjes wordt naar de achtergrond gedrongen. Dat maakt plaats voor optredens van artiesten als DJ Lucien Foort en singer-songwriter Nielson, allebei afkomstig uit Dordrecht. Plaats van handeling: een evenementenplein voor duizenden feestgangers. Het koekhappen wordt in Dordrecht dus bij het erfgoedvuil gezet, al kunnen Oranjecomités elders er natuurlijk gewoon mee doorgaan.

Wie geluk heeft en er op tijd bij is, kan de koning en de andere Oranjes ook op Koningsdag nieuwe stijl van dichtbij bekijken: altijd dé grote attractie. Zo gemakkelijk en ruimschoots als vroeger zal het echter niet meer gaan. De NOS biedt met live televisie-uitzendingen uitkomst. Traditiegetrouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl