NOS Nieuws

RIVM: gebruik geen naalden van Terumo

Het RIVM adviseert bepaalde injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken. Aanleiding is de uitzending van EenVandaag van gisteren, waarin gezegd werd dat veelgebruikte naalden van Terumo onveilig zijn. Loslatende deeltjes van de lijm zouden in het bloed van patiënten terecht kunnen komen.

Het RIVM raadt af de naalden van Terumo te gebruiken die meegeleverd worden met de volgende vaccins die vallen onder het Rijksvaccinatieprogramma:

- BMR 10-pack (M-M-RvaxPro)
- Hepatitis B voor kinderen mono (Engerix-B junior)
- Synflorix single
- HB Vaxpro 1 ml

Onderzoek

In afwachting van de onderzoeksresultaten adviseert het RIVM om voor deze vaccins naalden van een andere fabrikant dan Terumo te gebruiken.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) neemt het onderzoek enkele weken in beslag. Dat bevestigde staatssecretaris van Rijn dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Er is volgens van Rijn op dit moment niet genoeg informatie om te bepalen of de naalden volledig van de markt moeten worden gehaald.

Britse en Belgische autotiteiten bezoeken de komende tijd fabrieken om de naalden te onderzoeken. Ook in Nederland worden naalden verzameld en onderzocht. "Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, neemt de inspectie direct passende maatregelen", aldus van Rijn. Tot die tijd blijft het advies de naalden niet te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl