ANP

Twee zussen en een ex-vriendin van Willem Holleeder hebben belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Dat hebben ze tegen De Telegraaf gezegd. De krant heeft de verklaringen zelf niet gezien, maar maakt uit de woorden van de vrouwen op dat zij een "een huiveringwekkend beeld" van Holleeder hebben geschetst en dat hij mede dankzij deze verklaringen voor jaren achter de tralies kan verdwijnen.

Holleeder staat vanaf morgen voor het eerst terecht voor betrokkenheid bij liquidaties: die van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Dan komen vermoedelijk ook deze verklaringen aan de orde, die twee jaar geleden al zijn afgelegd, zegt zus Sonja Holleeder tegen De Telegraaf. 

De vrouwen waren naar eigen zeggen zo geterroriseerd door Willem Holleeder dat ze niet langer konden zwijgen. "Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was", zegt Sonja Holleeder. Zo zou hij geregeld hebben gedreigd hen en hun kinderen te vermoorden. "Zoals hij zijn afpersslachtoffers als Endstra, Van der Bijl en Houtman bejegende, ging hij ook met ons om."

'Holleeder is geen knuffelcrimineel'
'Ze waren ervan overtuigd dat ze om het leven zouden worden gebracht'

Gedetailleerd

Holleeders ex-vriendin Sandra, die ook de weduwe is van de crimineel Sam Klepper, zegt dat ze gedetailleerd heeft verklaard over Holleeders betrokkenheid bij diverse moorden. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de moord op Klepper (2000), maar daar kwam ze pas later achter, zegt ze. Het OM zou ook nieuw bewijs in handen hebben voor Holleeders rol bij de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004) en John Mieremet (2005).

Telegraaf-journalist John van den Heuvel zei vanmorgen in het tv-programma Vandaag de Dag dat het bewijsmateriaal ook in het geheim gemaakte geluidsopnamen bevat. Volgens Van den Heuvel begon Holleeder altijd te fluisteren als hij iets vertrouwelijks wilde bespreken: "Dan boog hij zijn hoofd naar het oor van de dames. Desondanks hebben ze toch gesprekken kunnen opnemen en ter beschikking gesteld aan de politie."

Risico

Het Openbaar Ministerie besloot volgens De Telegraaf pas onlangs om de verklaringen van de vrouwen te gebruiken tegen Holleeder. Eerder, toen hij nog op vrije voeten was, zou het risico te groot zijn geweest dat hij wraak zou nemen. Pas nu hij vast zit in de gevangenis in Vught wil het OM de verklaringen aan het dossier toevoegen.

Holleeders andere zus, Astrid, sprak met NRC Handelsblad. Dat interview verschijnt vanmiddag.

Holleeders advocaat Stijn Franken en het Openbaar Ministerie willen vandaag niet reageren. 

STER reclame