Amerikaanse soldaten bij de overdracht van de basis in Baghlan, vorig jaar
NOS Nieuws

Obama overweegt langzamere terugtrekking Afghanistan

De Verenigde Staten overwegen hun resterende troepen in Afghanistan langzamer terug te trekken dan gepland. Dat heeft minister Kerry van Buitenlandse Zaken gezegd na overleg met de Afghaanse regering in Camp David.

Op dit moment zijn nog zo'n 10.000 Amerikaanse militairen gelegerd in Afghanistan. Volgens de huidige plannen keert ongeveer de helft nog dit jaar terug en de meeste andere militairen in 2017, kort voor het einde van de ambtstermijn van president Obama. Zo'n 1000 militairen zouden in het land blijven om de Amerikaanse ambassade te beschermen.

Niet voor het eerst pleitte de Afghaanse president Ghani in het overleg met Kerry voor meer flexibiliteit. Zo wil hij dat dit jaar meer Amerikaanse troepen blijven dan gepland.

Islamitische Staat

De Amerikanen zijn volgens Ghani onder meer nodig in de strijd tegen terrorisme. Hij vreest dat Islamitische Staat voet aan de grond krijgt in Afghanistan.

"De beslissing ligt bij Obama", zei Ghani na het gesprek met Kerry. De komende dag spreken Ghani en Obama over de kwestie in het Witte Huis.

Afghanistan vraagt VS langer te blijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl