Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst en Frank de Boer ANP

Met de aanstelling van Giovanni van Bronckhorst als hoofdtrainer van Feyenoord staat er volgend seizoen een opmerkelijk trio aan het hoofd van de traditionele topdrie in Nederland.

Na Frank de Boer, die de scepter zwaait bij Ajax, en Phillip Cocu als hoofdtrainer bij PSV is Van Bronckhorst de volgende die zijn eerste stappen als hoofdtrainer zet bij een van de drie grootste clubs van Nederland.

Dat hoeft geen slecht teken te zijn. De Boer was immers direct succesvol met vier landstitels op rij en Cocu lijkt na een matig eerste seizoen dit jaar kampioen te worden.

Maar daar stopt de vergelijking met de drie niet. Want met De Boer, Cocu en Van Bronckhorst zijn er drie voormalige sterkhouders van het Nederlands elftal eindverantwoordelijke bij de 'grote drie'.

Daarnaast waren De Boer, Cocu en Van Bronckhorst allen werkzaam als trainer bij de KNVB. De Boer en Cocu assisteerden Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal en Van Bronckhorst was een jaar actief als assistent bij Jong Oranje.

Barça

Een ander opvallend detail van het linksbenige trio is dat ze allen een verleden hebben bij FC Barcelona. De Boer stapte in 1999 over van Ajax naar de Catalanen en stond daar vier seizoenen onder contract. Cocu ging een jaar eerder al naar Spanje en speelde er zes jaar.

In 2003 verwelkomde hij Van Bronckhorst als ploeggenoot die er vier seizoenen zou spelen en in 2006 onder meer de Champions League zou winnen.

STER reclame