NOS Nieuws

'Belachelijk, kleuters met zo'n sigaret in de hand'

'Ik vond het wel lekker'

"Snotneuzen van 11, 12 jaar kwamen om een shisha-pen vragen", zegt een winkelier die tabak verkoopt. "En dat is natuurlijk belachelijk, als je op een schoolplein van die kleuters ziet met zo'n sigaret in de hand." Hij vindt het goed dat de verkoop van e-sigaretten en shisha-pennen (een waterpijp die eruitziet als een elektronische sigaret) onder de 18 jaar wordt verboden.

Het roken van e-sigaretten en shisha-pennen is schadelijker dan aanvankelijk werd gedacht, ook als er geen nicotine in zit, staat in een onderzoek van het RIVM en de NVWA. De winkelier heeft de rookwaar nooit aan jongeren verkocht, terwijl het wettelijk gezien nog wel mag. "Je moet ze niet stimuleren om te gaan roken. Ik vind het een prima oplossing om het allemaal op 18 te gooien."

Volgens de winkelier was er in het begin veel animo onder de jeugd voor de e-sigaretten, maar is dat nu minder geworden.

Ik verkoop ze meer, elke keer stijgt de omzet met tientallen procenten.

Winkelier

Een andere tabakshandelaar denkt er net zo over. Hij hanteert al twee jaar een verbod op de verkoop van alle rookwaar voor personen onder de 18. "Het heeft een heleboel omzet gekost, maar wij willen niet dat de jeugd met een shisha-pen op het schoolplein loopt."

Ze kunnen bij hem niks kopen dat ook maar iets met roken te maken heeft. "Geen shisha-pen, geen vulling en zelfs geen aansteker. Helemaal niks, duidelijkheid, geen discussie over mogelijk."

Geen elektronische sigaretten meer voor jongeren onder de 18

De elektronische rookwaar is te verkrijgen in verschillende sterktes en smaakjes. De lichtste sigaret heeft geen nicotine, maar heeft volgens het RIVM en de NVWA andere schadelijke stoffen.

De winkelier vraagt zich af of dat wel echt zo is. "In het ene rapport staat dat het slecht is en in het andere rapport staat dat er helemaal niks schadelijks aan is. Ik geloof er niet zo in, ik denk dat het geen kwaad kan."

Hij merkt dat de e-sigaret door volwassenen steeds meer gewaardeerd wordt. "Het is een gebruiksgoed aan het worden. Ik verkoop ze meer, elke keer stijgt de omzet met tientallen procenten."

Ik vind het goed, zie je niet meer van die brugklassertjes roken

Scholier

Enkele ondervraagde scholieren reageren laconiek op het verbod. "Als het beschouwd wordt als een sigaret dan is het wel logisch dat het verboden wordt", zegt iemand.

"Ik vind het goed, zie je niet meer van die brugklassertjes roken", zegt een ander. En: "Ik had ze thuis liggen, maar het is niet mijn ding. Veel te licht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl