NOS Nieuws

Gemeenten miljoenen kwijt aan no-cure-no-paybureaus

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

'Voor veel huizen geldt een lagere WOZ-waarde'

Gemeenten betalen jaarlijks enkele miljoenen euro's aan no-cure-no-paybureaus. Naar schatting gaat het om een bedrag van 4,5 tot 11 miljoen euro.

De bureaus dienen namens burgers bezwaar in tegen de WOZ-waarde van een woning. Als een bezwaar wordt toegewezen, moet de gemeente het bureau compenseren voor de gemaakte kosten. De burger betaalt dan minder belasting.

Dit jaar maken minder Nederlanders bezwaar tegen de WOZ-waarde dan de afgelopen jaren het geval was. Bewoners zijn sneller tevreden, omdat de WOZ-waarde is gedaald, terwijl de huizenprijzen licht zijn gestegen.

Niet in verhouding

Mensen die nog wel bezwaar maken, schakelen vaker een bureau in. Gemeenten zijn daar niet blij mee, omdat ze veel geld kosten.

"Zodra er ook maar iets van de waarde af gaat, moeten we een kostenvergoeding betalen", zegt Jan Vonk, van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen. "Die vergoeding staat in geen verhouding tot wat het de burger oplevert aan minder belasting."

Een burger kan bijvoorbeeld een paar tientjes belastingvoordeel hebben als een bezwaar wordt toegewezen. Het bureau krijgt enkele honderden euro's vergoeding.

Parkeerboete

Gemeenten probeerden afgelopen jaar wetgeving te veranderen, zodat er minder hoeft te worden betaald aan de bureaus. Dat verzet heeft nog weinig opgeleverd.

Gemeenten krijgen ook op andere terreinen te maken met no-cure-no-pay-bureaus. Zo zijn er nu ook bureaus die namens burgers bezwaar maken tegen parkeerboetes. Ook hier kan een bureau honderden euro's verdienen als een bezwaar wordt toegewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl