NOS Nieuws

VVD wil de Europese buitengrenzen sluiten voor asielzoekers

VVD wil asielbeleid drastisch veranderen

De VVD wil het Europese asielbeleid afschaffen en de grenzen sluiten. Vluchtelingen moeten voortaan een veilige opvang krijgen in hun eigen regio. Daar moeten ze ook een bestaan voor langere tijd kunnen opbouwen, eventueel met Europese hulp, staat in een interne beleidsnotitie van de VVD.

In Nederland en de andere Europese landen kunnen ze dan niet meer terecht voor opvang en onderdak. "Met die boodschap moet de nieuwe staatssecretaris van Asielzaken naar Brussel”, zegt VVD-Kamerlid Azmani over zijn notitie.

"Alleen vluchtelingen uit Europa moeten nog een plek kunnen krijgen in een ander Europees land. Met de vele miljarden euro's die de EU in de eigen lidstaten uitgeeft aan asielzoekers kunnen dan veel meer vluchtelingen worden geholpen."

Mensensmokkelaars

De VVD vindt dat het huidige migratiebeleid mensensmokkelaars faciliteert. De enorme bedragen die zij eisen van vluchtelingen, worden vaak gebruikt voor de gewapende strijd tegen het westen. Verder is het moeilijk om onderscheid te maken tussen echte vluchtelingen, economische migranten en terroristen. Het is erg lastig om terroristen uit de stroom asielzoekers te filteren, zegt de VVD.

Azmani: "Alleen mensen met geld maken nu een kans, en mensensmokkel leidt geregeld tot menselijke drama’s." De partij wijst op de overvolle en gammele vluchtelingenbootjes voor de kust van Italië en op de plotselinge toename van mensensmokkel uit bepaalde landen. De massale instroom van asielzoekers kan volgens de VVD leiden tot ontwrichting van Europese samenlevingen.

PvdA-Kamerlid: niet reëel en onaanvaardbaar

PVV-toer

Het voorgestelde beleid maakt geen onderdeel uit van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. De PvdA kent het plan, maar is niet bereid mee te werken aan uitvoering ervan.

Het PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het plan "niet reëel en onaanvaardbaar”.

Ook GroenLinks ziet niets in het VVD-beleid. Asielwoordvoerder Linda Voortman: "De VVD gaat met dit voorstel nu echt op de PVV-toer. Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd met internationale afspraken. Het kabinet moet deze proefballon zo snel mogelijk lekprikken. Daarom vraag ik een debat aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl