PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ANP

PvdA-Kamerlid Marcouch heeft voor ophef gezorgd door een foto van Wilders en de Franse politica Le Pen op Twitter te plaatsen met de tekst: "dit zijn de grootste antisemieten".

Wilders noemt Marcouch in een reactie een zieke man, met een zieke geest. 

Marcouch postte de foto als reactie op een opmerking dat de Nederlandse rapper Appa, die vandaag spreekt bij een demonstratie tegen racisme, een van de grootste antisemieten is. "Met de foto wilde ik laten zien dat er grotere antisemieten zijn", zegt Marcouch tegen de NOS. Maar hij benadrukt dat hij Wilders daarmee niet specifiek bedoelt. "Je kunt veel van Wilders zeggen, maar niet dat hij een jodenhater is." 

Appa is vanmiddag spreker op de demonstratie in Amsterdam tegen racisme, islamofobie en antisemitisme. De organisatie kan op steun van Marcouch rekenen, maar dat Appa er ook een toespraak houdt wist Marcouch in eerste instantie niet, zegt hij.

'Zionistische honden'

Appa kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zei dat "hij klaar was met de zionistische honden die uit zijn op ons geld en bloed". Het feit dat hij bij de antiracisme-demonstratie spreker is, zette kwaad bloed, onder meer bij voormalig CIDI-voorzitter Naftaniel. "De man van 'fuck de Talmoed' en 'zionistische honden' spreekt morgen op de antiracisme-manifestatie in A'dam. Wat een afgang!" Ook de huidige CIDI-voorzitter Esther Voet vraagt zich op internet af hoe het mogelijk is dat Appa uitgenodigd was om te spreken. 

Marcouch plaatste eerst op Twitter dat hij benieuwd was naar Appa's optreden en dat de demonstratie een groter doel dient. Twitteraar Carel Brendel reageerde daarop met: "Dus voor het grotere doel mag een van de ergste antisemieten meedoen aan een manifestatie ook tegen antisemitisme."

Straatvlegel

Marcouch plaatste vervolgens de foto van Le Pen en Wilders, waarbij hij de aanwezigen op de foto "de grootste antisemieten" noemt. Op de foto staan verder kopstukken van de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang en de Lega Nord op een bijeenkomst in mei vorig jaar. Over Appa schreef hij vervolgens dat hij vooral een grote straatvlegel is, maar dat hij nog te onderwijzen is. 

STER reclame