De Iraanse president Hassan Rohani
NOS Nieuws

VS en Iran positief over kansen akkoord atoomprogramma

De onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran verlopen volgens de Iraanse president Rohani en de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken goed. Beiden denken dat een akkoord mogelijk is.

Iran heeft de afgelopen week in Zwitserland met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland over het atoomprogramma onderhandeld.

"Het is mogelijk om een akkoord te bereiken en er is niets dat niet kan worden opgelost", heeft Rohani volgens Iraanse staatsmedia gezegd. John Kerry benadrukt op een persconferentie dat er de afgelopen tijd veel vooruitgang is geboekt. "Maar er blijven belangrijke meningsverschillen."

Rohani: voor alles is een oplossing

Kernwapens

Het Westen verdenkt Iran ervan heimelijk te werken aan een kernwapen; Teheran zegt dat het atoomprogramma bedoeld is om energie op te wekken.

Rohani zegt dat de partijen het tijdens de gesprekken eens zijn geworden over zaken "waarover een verschil van inzicht bestond". Dat levert een basis voor een overeenkomst, denkt de president. Op welke zaken hij doelde, zei Rohani niet. Ook Kerry legde niet uit welke kwesties nog niet zijn opgelost.

Kerry over onderhandelingen met Iran

Niet overhaasten

De onderhandelaars komen volgende week opnieuw bijeen. Eind deze maand willen ze het eens zijn over de contouren van een akkoord. Eind juni zou er een definitieve overeenkomst moeten zijn.

Kerry benadrukt dat een akkoord belangrijk is, maar dat de partijen zich niet mogen overhaasten. "Het duurt nu al langer dan tweeënhalf jaar. We willen niet koste wat het kost een deal, want dan hadden we allang wat bekend kunnen maken. Er moeten nog fundamentele keuzes gemaakt worden. We willen tot een akkoord komen dat de wereld veiliger maakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl