Het wordt niet perse makkelijker om werknemers te ontslaan
NOS Nieuws

'Ontslaan wordt niet per se makkelijker'

Met het nieuwe ontslagrecht dat op 1 juli ingaat wordt het niet per se makkelijker voor werkgevers om personeel te ontslaan, zegt hoogleraar arbeidsrecht Ruben Houweling in het NOS Radio 1 Journaal. "Straks wordt de ontslagdrempel in veel gevallen hoger, waardoor het misschien wel ingewikkelder wordt. Maar als ontslag volgt, dan is de vergoeding aanmerkelijk lager."

In het nieuwe ontslagrecht wordt het aanleggen van een dossier veel belangrijker dan nu. Iets wat nu bij veel bedrijven onvoldoende wordt gedaan. "Vaak zijn werkgevers meer met ondernemen bezig. Het dossier blijft dan liggen tot het misgaat. Dat probleem wordt vooral zichtbaar als er een nieuwe wind gaat waaien in de onderneming. Dan blijkt dat iemand jarenlang een positieve beoordeling heeft gekregen, terwijl hij de laatste maanden disfunctioneert."

Als het dossier niet helemaal perfect is, kunnen rechters dat nu nog compenseren met een hogere ontslagvergoeding voor de werknemer.

Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht

Dat honoreren rechters niet, zegt Houweling. "Dat is nu al het geval, maar zal in het nieuwe ontslagstelsel nog veel belangrijker worden. Als je geen goed dossier hebt waarmee je kunt aantonen dat iemand niet goed functioneert heb je een probleem bij de rechter."

Door de nieuwe wetgeving is het volgens Houweling voor rechters straks niet meer mogelijk om 'maatwerk' te leveren, omdat in de wet alle gronden voor ontslag en de hoogte van de vergoeding zijn opgenomen. "Als het dossier niet helemaal perfect is, kunnen rechters dat nu nog compenseren met een hogere ontslagvergoeding voor de werknemer."

Werkgevers van kleinere bedrijven kunnen nu soms nog mensen ontslaan zonder dat ze een vergoeding schuldig zijn. Dat is straks verleden tijd.

Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht

'Twijfelzaken'

Dat is straks niet meer mogelijk, ook al ziet een rechter dat het voor beide partijen beter is om uit elkaar te gaan. "Die mogelijkheid wordt beperkt, waardoor rechters naar verwachting 'twijfelzaken' gaan afwijzen en zeggen: zoek het zelf maar uit."

Ook het vastleggen van de ontslagvergoeding in de wet is niet voor alle werkgevers gunstig. "Straks moeten werkgevers bij elk onvrijwillig ontslag een ontslagvergoeding betalen. Voor grote werkgevers zal het daardoor goedkoper worden, maar werkgevers van kleinere bedrijven kunnen nu soms nog mensen ontslaan zonder dat ze een vergoeding schuldig zijn. Dat is straks verleden tijd en dat zal leiden tot meer kosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl