NOS Wielrennen

Terug naar 1965, Den Hartog wint Milaan-Sanremo

Den Hartog daags na zege in Sanremo

Hij kende een korte carrière. Van 1963 tot 1971 was hij wielrenner. Maar in die jaren won Arie den Hartog als eerste Nederlander de Amstel Gold Race, maakte hij deel uit van het team van de eerste Nederlandse Tour-winnaar (Jan Janssen in 1968) én was hij de eerste Nederlander die Milaan-Sanremo op zijn naam schreef; dit jaar precies vijftig jaar geleden.

Twee sterke Italiaanse renners, Franco Balmanion en Vittorio Adorni, waren op veertig kilometer van het einde ontsnapt. "Ik dacht: dat kan weleens gebeurd wezen. Toen ben ik er alleen naartoe gesprongen", blikt Den Hartog kort na de race terug in een interview met Jan Cottaar.

"Op een kilometer of twaalf van het einde kwam ik erbij, bij die twee." De Italianen maakten het de Nederlander niet makkelijk.

Ik dacht dat het een verloren zaak was. Maar dat viel alleszins mee.

Arie den Hartog in 1965

"Zij deden geen kopwerk meer op de Poggio. Ik moest alles alleen doen." Den Hartog voelde zich de hele dag al goed, maar in een zege geloofde hij nooit. "Toen ik bij die Italianen zat, dacht ik dat het een verloren zaak was. Adorni is toch heel rap. Maar dat viel alleszins mee."

En zo won Den Hartog vijftig jaar geleden als eerste Nederlander 'La Primavera'. Tot 2015 slaagden slechts twee landgenoten van hem erin dat ook te doen: Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985).

Jeans klassiekers: Sanremo 1965

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl