NOS Nieuws

Topattractie Pompeï weer open na restauratie

 • AFP
  Op de fresco's is waarschijnlijk een mysteriecultus rond de god Bacchus te zien
 • AFP
  Gerestaureerde fresco's
 • AFP
  De restauratie van de villa en de fresco's duurde 2 jaar
 • AFP
  Een restaurateur bij een fresco
 • AFP
  De fresco's zijn goed bewaard gebleven
 • AFP
  De opgeknapte Romeinse Villa der Mysteriën

Een van de publiekstrekkers van de ruïnestad Pompeï heeft een grondige opknapbeurt gekregen. De Villa der Mysteriën is na twee jaar werk weer open voor het publiek.

De Villa dei Misteri is het grootste gebouw dat is blootgelegd in Pompeï. De naam verwijst naar uitstekend bewaard gebleven fresco's in de villa, waarop waarschijnlijk een mysteriecultus rond de god Bacchus is te zien. De villa werd in 1909 gevonden.

Waslaag verwijderd

De zeventig kamers van het gebouw werden een voor een onder handen genomen, waardoor toeristen het complex tijdens de werkzaamheden nog wel gedeeltelijk konden bezoeken. Wel moest de villa drie maanden dicht om de mozaïekvloer te restaureren.

Bij de restauratie werden ook aanpassingen uit de jaren 30 hersteld: er was toen een waslaag over de fresco's aangebracht om de schilderwerken te beschermen. De was bleek in de loop der jaren de kleuren juist aan te tasten.

Opening van de Villa der Mysteriën in Pompeï

Nieuwe weg ingeslagen

Italië heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen doordat vanwege achterstallig onderhoud veel gebouwen in Pompeï instortten. Begin deze maand raakten nog een deel van een Venustempel en een muur in de necropolis beschadigd.

"We weten dat de wereld ons nauwlettend in de gaten houdt", zei cultuurminister Franceschini bij de heropening van het complex. "Vandaag kan Italië trots zeggen: we zijn een nieuwe weg ingeslagen."

Eerder dreigde de EU een groot deel van de 100 miljoen euro aan subsidie in te trekken als Italië het geld niet snel zou besteden aan restauratie. Volgens Franceschini zijn er de afgelopen tijd meerdere projecten in de stad opgestart en zijn er 85 mensen in dienst genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl