Steve Mokone in 1956
NOS Voetbal

Steve Mokone, de Zwarte Meteoor, is overleden

Oud-voetballer Steve Mokone is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste buitenlandse en de eerste donkere speler in het Nederlands betaald voetbal, dat in 1954 werd ingevoerd.

De Zuid-Afrikaan begon zijn loopbaan in 1955 bij Coventry City en verhuisde twee jaar later naar Heracles. In Almelo wist hij bij zijn debuut direct twee keer te scoren. Mede dankzij de vele doelpunten van Mokone werd Heracles in 1958 kampioen van de tweede divisie.

Een jaar later vertrok hij na een conflict over salarisverhoging naar Cardiff City. Hoewel hij met ruzie Heracles verliet verdween zijn warme band met de club nooit. "De mensen in Almelo hielden van me en ik van hen", zei hij in 2012. "Ik voel me nog steeds verbonden met Heracles."

"Ik had in die tijd veel contact met Abe Lenstra, die in Enschede speelde. Abe hield niet zo van mensen, ik wel. Als iemand kwam voor een handtekening, weigerde hij dat soms. Ik ben zwart, maar probeerde een Almeloër te zijn en op straat met mensen Nederlands te spreken. Ik was een van hen, terwijl andere voetballers zich belangrijker gingen voelen."

Na Cardiff kwam Mokone nog uit voor FC Barcelona, Olympique Marseille, Torino en Valencia. De Zwarte Meteoor wordt beschouwd als één van de beste spelers uit zijn tijd.

Boek en film

In 1995 verscheen er een roman over Steve Mokone, geschreven door NOS-presentator Tom Egbers. Dit boek werd ook verfilmd. De speelfilm ging eind 2000 in Amsterdam in première. Twee jaar later, in 2002, bracht Egbers een tweede boek over Mokone uit: Twaalf Gestolen Jaren.

Minuut applaus

De wedstrijd Heracles - Heerenveen wordt zaterdagavond voorafgegaan door een minuut applaus ter nagedachtenis aan Mokone.

De Zwarte Meteoor vertelt
Steve Mokone met Dick Advocaat in 1997

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl