NOS Nieuws

Vitamine D-gebrek wijdverbreid onder kinderen

Een op de drie Nederlandse kinderen kampt met een gebrek aan vitamine D, blijkt uit een groot onderzoek van het Erasmus MC. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot minder sterke botten en tanden en een zwakker afweersysteem. Ook is er een grotere kans op allergieën en astma.

Onderzoekers van het Erasmus MC bestudeerden de gegevens van 4000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar. Daaruit blijkt dat kinderen van niet-westerse afkomst nog slechter scoren: meer dan de helft heeft een te lage vitamine D-waarde, schrijven de onderzoekers in het aprilnummer van The Journal of Nutrition.

TV kijken

Vooral kinderen die ongezond eten en veel televisie kijken in plaats van buiten spelen blijken te kampen met een gebrek aan vitamine D. Ouders krijgen van het consultatiebureau het advies om kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven.

De vitamine komt voor in voedingsmiddelen als margarine en vette vis, maar het lichaam kan ook zelf vitamine D aanmaken wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt.

Leefstijl

Het vitaminetekort bij kinderen van niet-westerse afkomst wordt deels verklaard door het feit dat een getinte huid minder snel vitamine aanmaakt. Maar ook de leefstijl van allochtonen speelt een rol, aldus de onderzoekers. Juist deze kinderen komen vaak minder buiten of gaan niet op de fiets naar school.

De onderzoekers ontdekten dat minder dan de helft van de kinderen uit de studie extra vitamine D hadden gekregen toen ze 1 jaar waren. Ouders moeten hierop alert zijn, schrijven de wetenschappers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl