De skyline van Dubai
NOS Nieuws

Dijsselbloem: geen fraude bij ABN Amro Dubai

Er zijn geen aanwijzingen gevonden van fraude door medewerkers van een bijkantoor van ABN Amro in Dubai. Ook zijn er geen bewijzen van terrorismefinanciering of witwaspraktijken. Wel zijn interne regels overtreden, schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem had bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van de staatsbank gevraagd wat er klopt van de berichten dat enkele bankiers in Dubai geknoeid hebben met rekeningen. Enkele medewerkers van de bank in de stad in de Verenigde Arabische Emiraten zouden onder meer vermogende Indiase klanten geholpen hebben met verboden zakelijke transacties.

Witwaspraktijken

Uit intern onderzoek is er geen bewijs naar voren gekomen van fraude, terrorismefinanciering of witwaspraktijken. Wel zijn interne regels overtreden. Vermogende particulieren hebben ten onrechte hun privérekening kunnen gebruiken voor zakelijke transacties om strengere controles te ontwijken.

Dijsselbloem spreekt over een "ernstige zaak". "Ook al stel ik vast dat er door ABN Amro stevig en adequaat is ingegrepen", aldus de minister. "Naar mijn oordeel is deze kwestie geen aanwijzing voor een breder probleem van intern toezicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl