Bert van Oostveen ANP

"Het zal een rare gewaarwording zijn dat je straks rondom de sinterklaasgedichten en pepernoten naar een kwartfinale op het WK zit te kijken", zegt KNVB-directeur Bert van Oostveen over de periode waarin het WK van 2022 in Qatar zal worden gespeeld. 

Donderdag bevestigde de FIFA dat de WK-finale op 18 december staat gepland: voor de kerstdagen, maar daardoor zal er wel tijdens de Sinterklaasperiode worden gevoetbald in Qatar.

Van Oostveen: een hele slechte keuze

Van Oostveen is er niet blij mee. "Ik vind het een hele slechte keuze. Ik heb altijd gezegd: Qatar is niks, was niks en wordt niks. Dat wordt nu ook weer bewezen. Je gaat in een hele rare periode voetballen. We kennen allemaal de grote feesten die er zijn rondom het WK, bijvoorbeeld op het Museumplein. Dat voelt in het najaar heel anders. Het zal voor ons allemaal wennen zijn. Maar we zullen het moeten accepteren."

Als het aan de Nederlandse bond had gelegen, was het nooit zo ver gekomen. "Wij hadden liever gezien dat het WK weggehaald zou worden uit Qatar. Maar daar hadden we geen medestanders voor, niet binnen Europa en ook niet wereldwijd."

Nationale speelkalender

Die "rare periode" zal niet alleen de Europese, maar ook de Nederlandse competities in de war schoppen. De KNVB gaat eerst kijken naar de speelkalender van de eredivisie en eerste divisie. 

"Het WK zal kennelijk in 28 dagen worden gespeeld. Dat betekent dat je nu om en nabij 10 november moet beginnen", rekent Van Oostveen voor. "Trek daar je voorbereiding vanaf, die in de regel ook tussen de 15 en 20 dagen is. De nationale competitie komt dan eind oktober stil te liggen. Duidelijk is dat je in die periode niet kunt voetballen, dus dat heeft ook de nodige impact. Je zult waarschijnlijk eerder moeten beginnen en later moeten eindigen."

Compensatie van FIFA?

Het omgooien van de speelkalender brengt ook kosten met zich mee. Daar is Van Oostveen zich zeker van bewust. Maar gaat de KNVB die kosten ook verhalen op de FIFA? "In een eerder stadium hebben we al aangekondigd dat we dat zeker zullen overwegen. We gaan in juridische zin kijken wat dit ons gaat kosten. Maar ook daarvoor geldt dat je dat niet alleen kunt doen."

Een mogelijkheid om de koppen daarover bij elkaar te steken dient zich al snel aan. Volgende week dinsdag komen de Europese bonden bij een UEFA-congres bijeen. "Dat congres gaat niet specifiek hierover, maar dat zal zeker een thema zijn dat in de wandelgangen nog eens zal worden besproken", aldus de KNVB-directeur.

STER reclame