Lard Friese van Nationale Nederlanden en Ralph Hamers van ING
NOS Nieuws

Woede over loonstijging top ING en NN

ING wil topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging geven. Zijn vaste salaris zou dan stijgen van 1,27 miljoen euro afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen in 2015. Dat meldt ING in het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Het beloningscomité zegt in een toelichting dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds 2009 toen ING voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Vanwege die steun mocht de bank geen bonussen betalen, ook niet bij goede prestaties.

Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank weer bonussen uitkeren.

Vakbond CNV zegt in een reactie dat "de top van ING en Nationale Nederlanden zichzelf weer ouderwets goed beloont". De baas van Nationale Nederlanden, Lard Friese, kan volgens de CNV Dienstenbond namelijk ook een stijging van zijn vaste salaris tegemoetzien van 63 procent op een bedrag van 850.000 euro. "Schaamteloos is het. De graaicultuur lijkt terug van weggeweest."

Dijsselbloem

De bond roept minister Dijsselbloem op om in actie te komen: "Alsof er niets is gebeurd. Alsof er geen financiële crisis is geweest. Alsof er geen massaontslagen zijn gevallen. Alsof er geen maatschappelijke verontwaardiging is geweest over het gedrag van bankiers. Dat maakt deze stijgingen onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", aldus Ike Wiersinga van de CNV Dienstenbond.

"Zowel bij ING als bij Nationale Nederlanden praten wij over een cao. Ik ben benieuwd wat het beloningsbeleid van de top gaat betekenen voor de cao-onderhandelingen."

Achterdeur

Ook FNV Finance is zeer ontstemd. Bestuurder Gerard van Hees: "Ze gaan via de achterdeur gewoon weer verder en vervallen in oud gedrag, van zelf meer-meer-meer, en voor werknemers niets overhebben."

"Ondertussen moeten er in deze krimpende bedrijven mensen uit en hebben werknemers al jaren er geen koopkracht bij gehad. De Staatssteun is afgelost, en direct duikt het oude gedrag weer op. De top lijkt totaal gespeend te zijn van maatschappelijke zelfreflectie en leeft in een eigen werkelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl