ANP

In zijn prognose voor de samenstelling van de Eerste Kamer gaat het ANP uit van 36 zetels voor de coalitiepartijen, samen met D66, ChristenUnie en D66. Maar of het echt dat aantal wordt, is lang niet zeker. 

De leden van Provinciale Staten stemmen op 26 mei voor de Eerste Kamer en in de praktijk brengen partijen dan geregeld een 'strategische stem' uit om een andere partij sterker te maken. Dat doen ze soms, omdat hun eigen partij die ene stem wel kan missen en een andere partij juist baat heeft bij een extra stem. 

Deskundigen noemen als voorbeeld dat de stem van een PvdA-Statenlid op de VVD de liberalen aan een extra zetel in de senaat zou kunnen helpen. De coalitie zou dan samen met de 'constructieve drie' op 37 zetels komen, nog steeds geen meerderheid overigens. De extra zetel voor de VVD zou ten koste kunnen gaan van de derde zetel van de Partij voor de Dieren. Maar ook die partij kan proberen deals te sluiten met anderen. 

Onderhandelingen

Nog een andere complicerende factor bij de zetelverdeling kan zijn dat sommige Statenleden onderhandelen over steun in ruil voor een bepaalde toezegging. De meeste 'niet-landelijke partijen' zijn van plan in de Eerste Kamer op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te stemmen. 

Maar lijsttrekker Zwijnenberg van de Volkspartij Limburg hoopt op een deal met Rutte. In ruil voor een concessie van de VVD aan de pomphouders zou de provinciale partij eventueel bereid zijn op de VVD in de senaat te stemmen. Lokaal Brabant laat weten "open te staan voor alles en met iedereen in gesprek te willen". En andere partijen sluiten niet uit dat ze uiteindelijk ook op een andere partij dan de OSF zullen stemmen.

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van vier jaar geleden kreeg het Zeeuwse Statenlid Robesin veel publiciteit. Hij had op het Torentje een gesprek met premier Rutte en PVV-leider Wilders over de ontpoldering van de Hedwigepolder. Hij gaf zijn stem daarop niet aan de OSF, maar aan de VVD. Robesin was destijds Statenlid voor de Partij voor Zeeland. Gisteren deed hij aan de Statenverkiezingen mee voor Provinciaal Belang Zeeland, maar werd niet gekozen. 

STER reclame